България категорично осъжда стрелбите в Копенхаген

globus_peroБългария категорично осъжда стрелбите в Копенхаген, отнели човешки живот и ранили невинни граждани. Това е поредният терористичен акт, насочен срещу една от нашите най-висши ценности – свободата на словото. Няма да позволим страхът да завладее Европа. Това се казва в официалното изявление на външния ни министър Даниел Митов по повод терористичните нападения срещу Културния център и Синагога в датската столица Копенхаген в неделя. Местната полиция е обявила, че е застрелян заподозреният за двете атаки, съобщи сайтът Mediapool, позовавайки се на световните агенции. Самоличността на атентатора е установена, но на този етап името му не се оповестява. Говори се, че той е искал да имитира терористичните нападения в Париж през януари. Вероятно затова е избрал като мишена и Културния институт – там в момента на атаката се е провеждала публична дискусия, сред темите на която е била и свободата на словото. Водещ лектор е бил шведският карикатурист Ларс Вилкс, автор на карикатурите на пророка Мохамед отпреди няколко години. Заради тях той е полчуавал многократни заплахи за живота си, припомнят агенциите.

В дебатае участвал и френският посланик в Дания Франсоа Зимаре и десетки граждани. След серията нападения в Копенхаген, загиналите са трима. а петима – ранените.

Изказваме нашите дълбоки съболезнования и съчувствие към датския народ. В този момент на изпитание ще останем единни срещу екстремизма и насилието и ще им се противопоставяме с всички демократични средства – се казва в изявлението на българския външен мнистър още.

Може да харесате още...