Регламентираха пожизнените и периодичните парични награди от държавата

flag_bg2Пожизнените и периодичните държавни парични награди ще се присъждат с решение на Народното събрание, а еднократните – с акт на Министерския съвет. Размерите им ще се определят всяка година със закона за държавния бюджет. За 2015-та техният размер е до 700 лв.(за пожизнените и периодичните) и до 5000 лв. за еднократните. Това е регламентирано с приетата тази седмица от Правителството наредба за реда за предоставяне и изплащане на държавните парични награди на лица с особени заслуги към държавата и нацията. Този документ е ключов за изпълнението на влезлия в сила от 1 януари 2013-та Закон за награждаване на лица за особени заслуги към държавата и нацията, защото без него не може да бъдат отпускани пожизнени, периодични или еднократни парични награди  за цялостната дейност на личности в различни сфери на обществения живот – култура, наука, спорт, здравеопазване, укрепване и развитие на гражданското общество и за защита на човешките права, борбата с бедствия и аварии и др.  Според разпоредбите на Закона, наредбата е трябвало да бъде приета до средата на 2013 година, но две години така и не се е случила.

Предвидено е министър, до когото е постъпило предложение за предоставяне на държавна парична награда, да назначи комисия за преценка на предложенията, включително за вида, размера, за срока на предоставянето им, когато се отнася до периодични награди. В комисиите ще се включват представители на съответното министерство, като при необходимост ще бъдат привличани и други специалисти от съответната или сродна област, поясняват от Кабинета.

Държавните парични награди (пожизнени и периодични) ще се изплащат чрез бюджетите на министерствата, чиито министри са вносители на предложението, а еднократната – чрез бюджета на Министерския съвет.

Може да харесате още...