Игралният филм на Максим Генчев “Дякон Левски” – с наближаваща премиера

levski2Игралният филм “Дякон Левски” ще се завърти предпремиерно пред медиите тази неделя, ден преди официалната премиера пред публика на 16 февруари от 19 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата. Филм с такова заглавие е сам по себе си кауза – казват от екипа, създал лентата. В основата му е актьорът Макисм Генчев, който освен вдъхновител и участник с роля, е и негов сценарист и режисьор.

В проекта ролята на Левски е поверена на Веселин Плачков. Негов е кръстът е да обживи образа на Апостола по нов начин, различен от портретната ни представа: жив и емоционален, едновременно човек и светец. Дали се е справил и как ще погледне на него публиката, всъщност, е най-сериозното изпитание пред лентата и нейния режисьор. Защото Левски е икона за българина. И вероятно мнозина ще видят в кино образа модел, levski1различен от този, който сам за себе си са създали в представите си.

В пътя към зрителя  „Дякон Левски” ще представи целия живот на Апостола на българската свобода – от детските му години до извисяването му на бесилото. Погледът на Максим Генчев е на съвременник,  но изразните му средства редуват “магически историцизъм”, както го наричат от екипа, с почти документална стилистика.

Основните сюжетни линии са пет. Акцентите са отношението на Апостола към религията, към борбата за свобода, към майката, към любимата и към самия себе си.

levski3Във филма участват още Симеон Филипов – в ролята на Левски като дете, Ники Сотиров, Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков, Горан Гънчев, Петьо Цеков, Якуб Бахар, Тезджан Ферад, Деляна Добрева, Мехмед Билял, Николай Янев, Николай Тодоров, Цветомир Ангелов – Цуки, Цветомир Нешев. Оператор е Христо Генков, художник – Николай Нинов, а музиката е исихия, уточняват от екипа с продуцент Д-р Златина Филипова и изпълнителен продуцент Деси Ковачева.

Филмът е заснет с художествен екип от 250 човека на 40 локации в България: Видин и Бабини Видини кули, Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири. Най-мащабната сцена в продукцията включва участието на 500 статисти.

Защо Максим Генчев избра Левски за своя творческа и житейска кауза – очаквайте в F2F TV.

снимки: предоставени от екипа на продукцията

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. valeri каза:

    nadqvam se da e interesno