В Пловдив – проверка за актуалността на настоящите адреси заради изборите наесен

izbori_003В Пловдив започна организацията за местните избори наесен. В тази връзка администрацията апелира към хората с постоянен адрес в града, завърнали се от трайно пребиваване в чужбина, че в срок не по-късно от 10-ти април (6 месеца преди датата на произвеждане на местния вот) е необходимо да заявят промяната на настоящия си адрес в районната администрация.  След този срок гражданите с настоящ адрес извън България, въпреки че имат постоянен адрес в Пловдив, ще бъдат включени в списъка на заличените лица и няма да имат възможност да упражнят правото си на глас на местните избори.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс (ИК) право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място.

„Живял най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място” по смисъла на чл. 396 от ИК е:
български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община или кметство;
български гражданин, който има постоянен и настоящ адрес в различни общини или кметства на територията на Република България.

Лицата с настоящ адрес в чужбина са извън категорията на лицата, които имат право да избират общински съветници и кметове на местните избори през есента на 2015 година.

 

Може да харесате още...