България приветства споразумението за примирие в Източна Украйна

nebe,zemia1Приветствам споразумението между лидерите в Минск. Първата и най-важна стъпка към спиране на кръвопролитията беше направена. Изразявам дълбоката си надежда, че договореностите ще бъдат спазвани от всички страни и това ще доведе до траен мир в Украйна. Това е важно за всички нейни граждани, включително и за нашите сънародници, които имат правото да живеят в свободна и сигурна страна. Това е изявлението на българския външен министър Даниел Митов след 16 часовите преговори в Минск, които светът очакваше със затаен дъх. Те завършиха със споразумение за примирие в Източна Украйна.

В преговорите участваха руският президент Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел, президентите на Украйна Петро Порошенко и на Франция – Франсоа Оланд, както и представителите на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна Донецка и Луганска – Александър Захарченко и Игор Плотницкий.

По непотвърдена информация в постигнатото споразумение е предвидена зона за сигурност между 50 и 140 км., в която да няма тежка артилерия, съобщава Агенция Фокус.

След срещата руският президент Владимир Путин е заявил, че преговарящите страни са постигнали споразумение за прекратяване на огъня на 15 февруари от 00:00 часа, допълва агенцията. Той е казал още, че е необходима реформа в конституцията на Украйна, която да отчита правата на гражданите в Донбас. И че властите в Киев продължават да отказват директни преговори с представителите на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.

По думите на френския президент Франсоа Оланд, след преговорния маратон в Минск вече има реален шанс за подобряване на ситуацията в Украйна. За постигането на тази цел, според него, трябва да бъдат направени още много неща.

Може да харесате още...