България подготвя хуманитарна помощ за районите на военни действия в Украйна

leti6te_plovdiv_01В момента, съвместно с Българския червен кръст, се организира изпращането на хуманитарна помощ за хората от районите на военни действия. Това съобщиха от пресцентъра на  Правителството след днешното заседание на Кабинета. Освен това, Министерството на външните работи е инструктирало посолството ни в Киев и генералното консулство в Одеса за ускорено и облекчено издаване на визи на хората с български етнически произход. 

Всякакво говорене за това, че българската държава не е обръщала внимание на сънародниците ни в Украйна, са спекулации, обобщи министърът на външните работи Даниел Митов. Той посочи, че техните проблеми в условията на военни действия в страната, особено по отношение на обявената мобилизация, са поставяни на различни равнища, включително на Съвет на ЕС.

Разчитаме, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство, съобщиха от МВнР. Позицията на българската страна е заявена категорично пред украинския посланик в София. Предстои въпросът да бъде обсъден при скорошна визита на украинския министър на външните работи Павло Климкин.

Дискусията по темата беше проведена в контекста на приетото решение на правителството за назначаване на нов генерален консул в Одеса. Районът, за който той отговаря, е с най-голямата българска диаспора в света – около 200 000 души, като 6000 от тях са от най-засегнатите от конфликта места.

Ситуацията в Източна Украйна остава изключително напрегната и нестабилна, с продължаващи на места сражения между правителствените сили и сепаратистите. Хуманитарната обстановка е усложнена, особено в района на Донбас, където са водят военни действия. В тази връзка Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване.

България последователно подкрепя засилената международна активност, включително посещението на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Киев и Москва, с основна цел съгласуване на мерки за прилагане на Минските споразумения. Надяваме се на положителен резултат в тази посока от предстоящата в сряда среща в Минск на Тристранната контактна група.

Може да харесате още...