Всяко трето българче – с наднормено тегло; всяко седмо – затлъстяло! Стартира кампания за смисъла на физическата активност

plo6tadka-deca1Над 800 учители по физическо възпитание и спорт, директори на училища, представители на спортни клубове и младежки лидери ще бъдат обучени за предимствата на физическата активност и как тя развива тялото, духа, социалните и лидерски умения на младите хора.  Обучението, наречено „Образование чрез спорт”, е кампания на бг координаторът на MOVE Week – BG Бъди активен. То ще се провеждав рамките на около 2 месеца в 24 областни града като Видин, Габрово, Пловдив, София, Варна, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Монтана, Враца, Кюстендил, Благоевград, Ямбол, Сливен, Бургас, Хасково, Кърджали, Смолян и Пазарджик.

В образователните модули са включени полезни практически упражнения. Изграждат се и практически умения за това как се организират събития, свързани с физическа активност и спорт.

Причината за широката кампания са тревожните данни за обездвижеността на българските деца от 6 до 19 години: всяко трето българче има наднормено тегло, а всяко седмо е затлъстяло. Цифрите са от националното проучване, проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра Педиатрия, Медицински Университет, София (2011-2012). Ниската физическа активност и нездравословният начин на хранене са двата основни фактора за тези тревожни цифри.

Препоръчваната физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден. Посоченото проучване, обаче, показва, че с такава активност са само 24% от изследваните деца. 35% от българските деца са физически активни по-малко от два дни в седмицата.

Като сериозен фактор за обездвижването е времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра, таблета. Данните сочат, че 48% от децата ни прекарват повече от 3 часа дневно пред телевизор. Към това време трябва да прибавим и средно 4 часа седене в училище и още толкова часа писане на домашни. Тази натовареност и неподвижност достига често до 10 часа дневно. 80 % от бъдещето на нацията прекарва през уикенда повече от 3 часа дневно пред телевизора, а 30% играят различни компютърни игри.

Партньор на проекта е Министерството на младежта и спорта, което предоставя залите на Младежките информационно–консултантски центрове в страната.

Може да харесате още...