21 годишната модна блогърка в Англия Ренета Каневска: На Запад ценят личния стил повече от модата

Тя е само на 21 години. От семейство, създало собствен бранд в мъжката мода у нас. Зад гърба си има своя дизайнерска колекция. Трета година обучение по моден маркетинг и бизнес мениджмънт в Лондон. Блог за мода на две години, който става все по-популярен в Обединеното Кралство. И абсолютното убеждение, че не иска да се занимава с дизайн не защото не й харесва, а защото не я вдъхновява. Ренета Каневска – момичето, което обича обемните палта до глезените, плетивата и цвета “бордо” във всичките му нюанси – ми споделя още: На Запад ценят повече личния стил. Ние в България още не сме наясно с това и робуваме на модата сляпо.
reni6

Блогът на Рени е от около 2 години. Koгато го стартира, идеята й е да запълва с нещо вдъхновяващо свободното си от студентството време. Скоро, обаче, разбира, че в Лондон на блоговете се гледа сериозно. И че нейният може да е първата й,  абсолютно независима, работа. Амбицирана съм да я развивам, усмихва се в едно от връщанията й в родния Пловдив.

reni1Тук – няколко месеца преди да се роди, майка й и баща й създават марката Нов стил. Първо за вратовръзки, а после, с порастването на дъщеря им и появата на сина им – и за цялостна мъжка модна визия. Признателна е на семейството си, че още в детството то е създало у нея и брат й усещането за света на модата като за естествена, а не недостижима среда. Това излъчване открива и в някои от модните икони, които среща наживо в Лондон – Виктория Бекъм, Кейт Мос, Алекса Чънк. Лично не съм се докосвала до тях, но съм наблюдавала как се държат на събития, как дават интервюта, участват в дискусии – те са съвсем земни. Въпреки че в модната индустрия конкуренцията тук е огромна, казва Рени.

С мода тя започва се занимава на 15, като ученичка в Английската гимназия в Пловдив. Тръгва на курс по моден дизайн при Даниела Георгиева. Обичам да си идвам в Пловдив, правя го на 2, 3 месеца – обяснява. За мен България е много ценна не защото е родното ми място – тук има огромен потенциал за развитие в модата – особено в областта на рекламата и маркетинга. Те почти липсват в българския моден бизнес.

Но плановете й на този етап са свързани с Лондон.

reni9Тук уча с всякакви хора – от цяла Европа, всички са с различни идеи. Няма съпернчиество между нас. Защото всички сме много различни, носим свои идеи, но се развиваме заедно и си помагаме. Усещането е, че сме заедно. Доста е съвременно, мултикултурно, мултинационално. Не знам дали “маркетингът” е моята специалност, но тя е нещо, което ми даде знания. Всъщност, завършвам тази година. Но няма да спра да уча. И оставам в Англия. Лондон е толкова различен град, че всеки ден се случва нещо различно – за бизнес, за млади предприемачи. Гледам да не пропускам нищо. Ходя на изложби и на модни събития  – по някакъв начин те ме вдъхновяват. Отделно, научих, че контактите са най-важни. В България е друго. В Англия се сблъскваш с реалността.

reni2Реалността за Рени е да продължи да прави блога си и да учи. Не е трудно. На мнение съм, че всеки сам постига каквото може – усмихва се. От известно време работи по една бизнес идея, свързана с онлайн общество за хора от модната индустрия. Все още е идеен проект – споделя.

Не е сигурна, че някой ден няма пак да се върне към дизайнерството, но на този етап знае, че трябва да показва на хората чрез блога си своя личен стил, за да ги вдъхновява да открият своя.

А съветът й е: не робувайтe на марки в никакъв случай. Нито на цената на една дреха. Важно е как ще представите това, което изберете да облечете – а то трябва да харесва първо на вас 🙂

снимки: личен архив, предоставен от Ренета Каневска

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Anastasiya Petrova Tsvetkova каза:

    Bravo, Reni, vazhishtavam ti se!Badi vinagi taka lachezarna y derzai v naykata!