Асоциация Муковисцидоза с въпроси към НЗОК по Клиничната процедура за диспансерно наблюдение

rozite-mukoviscidozaПредседателят на Асоциация Муковисцидоза България Антон Алексиев входира писмо до НЗОК за разсянение на важни въпроси по изпълнение на Клиничната процедура „Диспансерно наблюдение при Муковисцидоза“. Писмото е адресирано до управителя на Касата д-р Румяна Тодорова и апелира за писмен отговор или среща с експерти.

Как ще се процедира при изпълнение на Клиничната процедура, фигурираща под номер 15 в Националния рамков договор за 2015-та година, се пита в писмото като се акцентира на няколко момента, важни за пациентите и родителите на деца, страдащи от рядкото заболяване. Сред тях са въпросите за това дали диспансеризацията е задължителна, за да бъде изписан протокол за безплатни лекарства за домашно лечение; обвързана ли е с определено медицинско заведение за болнична помощ; личните лекари ще могат ли да издават направления за изследвания, както до момента, или тази функция ще възложена единствено на лечебното заведение, сключило договор с НЗОК по процедурата.
От Асоциация Муковисцидоза питат още налага ли се задължителен болничен престой за извършване на процедурата „испансеризация“, колко пъти в една календарна година пациентите ще имат право/задължение да извършват изследвания и в какъв минимален обем. Пита се и дали при липса на ДКЦ към лечебно заведение за болничен престой то може да сключи договор по Клиничната процедура 15.

Тя, както и Клиничната пътека „Муковисцидоза“, са регламентирани в Националния рамкйов договор за 2015 година. Стойността на пътеката е 980 лева, а на диспансеризирането – 45 лв.
Тепърва ще стане ясно има ли и кои са болниците, сключили договор с Касата, по тях.

Може да харесате още...