Подготвят вечер на Казанлък в Париж

kazan;uk-francia1След Лондон, Брюксел и Берн, Казанлък е готов да се представи и в Париж. За целта българското посолство във френската столица вече е “облечено” в пана със забележителности от града на розата и долината на  тракийските царе.  В дните преди откриване на българската изложба във френския “Лувър” ще се представи и филм за Казанлък.  Наред с туристическите възможности, градът и района ще презентират и бизнеса – бизнес срещата между Франция и България ще е на 15 април, организирана от Френското посолство в България, а във Франция организатори са „Бизнес Франс“ и Министерството на икономиката. Условията за включване в делегацията ще бъдат представени пред бизнеса от Френското посолство у нас.

За да видят с очите си магията на Казанлък, в града в момента са френски журналисти от водещи издания – „Льо Монд“, „Фигаро“, „Л ’Експерс“ и списанията „Археология“ и  „Окото“.  Екипът посети Казанлъшката тракийска гробница, гробниците „Голяма Косматка“, „Оструша“, „Шушманец“ и трезора на Историческия музей „Искра“, където се съхраняват голяма част от уникалните тракийски находки, открити в Долината на тракийските царе.

kazanluk-francia2Журналистите останаха впечатлени от изяществото на изработката на златния венец от дъбови клонки на Севт III, както и на всички останали артефакти от времето на царството му – златния киликс, пиксидата във форма на мида, сребърното ойнохое с надпис, позлатения шлем, наколенниците, апликациите за щит, както и бронзовите монети, сечени по времето на този тракийски цар, и франгментите от стенопис в тракийска гробница. Всичко това ще бъде показано в „Лувър“, от 15 април до 20 юли под името „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“.

В този период французите и гостите на Париж от цял свят ще видят едни от най-бляскавите съкровища на panagursko_sykrovi6teБългария. Тук, заедно с артефактите от Казанлъшката долина, ще бъдат изложени още Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Свещарското, Летнишкото, Дуванлийското съкровища. В Париж ще бъдат показани и предмети от бита на траките – керамични и бронзови съдове, монети. В мащабното представяне на съкровищата на България участват 325 експоната с общо 1628 предмета от 17 музея у нас. Те са така подбрани, че да дават най-пълна представа за бита и културата на одриси и гети.

Вчера правителството осигури държавна гаранция в размер на 1 000 000 лв. за българското участие в „Лувър“. Париж прогнозира чудесата на траките да бъдат видени от повече от 4 милиона посетители на музея от цял свят.

В същото време „Лувър“ ще гостува в Казанлък по време на целия Празник на розата с изложбата на Андре Дерен.

 

Може да харесате още...