НАТО предприема най-серизоната си трансформация след края на Студената война, министър Николай Ненчев – не се подготвяме за война

nato_flagНа първата среща на министрите от НАТО след Срещата на върха в Уелс са взети решения, които формират най-сериозната трансформация на Алианса след края на Студената война, информират от българското Министерство на отбраната. Мерките ще гарантират способността на НАТО да отговори на настоящите и бъдещите предизвикателства, независимо кога и къде те могат да възникнат.  Относно взетото решение за разполагане на центрове за командване и управление в шест източни съюзници от Алианса, сред които и България, министърът на отбраната Николай Ненчев  е категоричен, че разполагането им не означава подготовка за война. Освен у нас, центрове ще се разполагат още в Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния. Мерките за засилване на отбранителните способности на съюзниците са в отговор на агресивните действия на Русия и са част от нашите задължения за колективна отбрана, коментира министърът на отбраната.

По време на работния обяд са обсъдени предизвикателствата пред сигурността, идващи от изток и от юг. Още на Срещата в Уелс бе взето колективно решение за спиране на тенденцията за намаляване на разходите за отбрана и тяхното постепенно увеличаване през следващите години.

Следващата Среща на върха е във Варшава през 2016 година.

Може да харесате още...