Eвакуират жителите на добричкото село Одринци заради опасност от приливна вълна; все още издирват мъж и жена в смолянско

navodnena_kolaХората от село Одринци, Добричка община, трябва да се евакуират заради опасност от приливна вълна в следващите дни, съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Ако селото се наводни, то ще се окажe откъснато от света. По думите на министъра, евакуацията може да продължи няколко дни. Създадена е организация и хората на селата Долина и Одринци вече се настаняват при техни близки или в местното училище. Взети са мерки за опазване на имуществото на евакуираните хора, но, по данни на Вучков, няколко жители на двете села са отказали доброволно да напуснат жилищата си.

За да се следи редът и да няма случаи на кражби и посегателства, към този момент са осигурени по два полицейски екипа в двете села, очаква се скоро патрулките да се увеличат с по един екип.

Към 13 часа днес продължава да е в сила бедственото положение за общините Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Болярово и Бургас, а за град Стражица то е отменено. Втори ден над 400 служители на вътрешното министерство помагат на хората от засегнатите населени места. Екипи от пожарникари и спасители наблюдават критичните места по поречието на реките и състоянието на основните хидротехнически съоръжения. Осигурени са полицейски екипи за сигурността на хората.

Оперативната обстановка на територията на областите Бургас, Благоевград и Кърджали постепенно се нормализира, ситуацията остана сериозна в областите Добрич, Варна, Ямбол и Хасково.

В област Добрич продължава контролираното изпускане на язовир Одринци с дебит от 2 куб. м в сек. До момента са евакуирани хората от село Долина и от ниските части на село Одринци. Районът е отцепен от полицейски екипи, които осигуряват и охрана на имуществото на жителите на двете населени места.

Във варненско пожарникари и спасители участват в локализиране и ликвидиране на 12 произшествия. Основно се отводняват къщи и дворове в селата Гроздьово, Синдел и Изворник и в гр. Дългопол. Осигурено е дежурство по поречието на река Камчия. Язовирите Цонево и Камчия преливат, а от язовир Тича се извършва контролирано изпускане.

В Област Бургас няма затворени пътища. Преливат язовирите Ясна Поляна и Ново Паничарево.

В Област Смолян остава в сила бедственото положение в община Девин. Не са постъпили нови сигнали за наводнени площи. Продължава работата по разчистване на свлачищата и осигуряване на достъп до всички население места в района. Все още екип от водолази издирва мъж и жена, чиято кола падна преди два дни в река Девинска.

В Област Ямбол пожарникари извършват дейности по отводняване в град Ямбол и селата Завой и Попово. Към момента нивото на река Тунджа при Ямбол е 472 см при критично ниво от 560 см, а при Елхово е 402 см при критично ниво от 395 см.

В хасковско в сила е бедственото положение за територията на община Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Нивото на река Марица към 11.00 часа при Свиленград е 427 см /понижение със 7 см/, при Харманли – 433 см /покачване с 2 см/, при Димитровград – 364 см /понижение с 2 см/. Екипи извършват наблюдение на дигата на реката в Свиленград.

В Област Силистра пожарникари са участвали в отводняването на къщи в село Долец. Няма данни за застрашени хора.

Може да харесате още...