Един век от историята на България, разказана от журналисти – в изложба в Казанлък от тази вечер

Plakat-nezalichimo-2015В Казанлък колегите от Българската телеграфна агенция (БТА) представят 115 години от българската история  през погледа на журналистите от няколко епохи . Изложбата „Незаличимо” е подредена в галерия „Искра 4” и се открива тази вечер, 3 февруари, от 17.30 часа. Уникални, непубликувани и непоказвани досега кадри от архива на БТА ще разкрият пред публиката какво е вълнувало България през 19, 20, 21 век – до днес. Миговете от различни събития са запечатани в 45 табла с изображения и текстове. От Освобождението и първата Конституция, през първите години на Княжество и Царство България, войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС до събитията днес – „Незаличимо” събира всичко и го представя по уникален начин.

Изложбата е свързана със 117-тата  годишнина на информационната ни агенция. Вглеждането назад придобива особен смисъл във времена, когато очертанията на бъдещето са неясни. И когато уроците на историята са основа за стабилност – нещо като остров, на който да стъпим, когато е хлъзгаво – за да се огледа обществото наоколо и да види себе си, казват от БТА.  А архивът й наистина пази историята ни, видяна през очите на медиите в три века: от събитията в първия бюлетин, написан с мастило през 1898 година, до дигиталната ера, когато информацията пътува почти със скоростта на светлината с едно натискане на “enter”.

Изложбата ще покаже не само събитията, а и как са възприемани, с какъв език журналистите са писали за тях, как медиите са улавяли пулса на деня и кое от дневния ред е било значимо за обществото. Наред с думи и снимки от културните ни върхове, достиженията на българския спорт, обществените каузи, знаковите процеси… 115 години от обществения, духовния, медийния живот на България оживяват.

F2F TV споделя откровението на организаторите, че те си струва да бъдат видени, а още повече – осмислени.

Може да харесате още...