4 безработни жени от Столипиново ще се обучават да работят като шивачки в първото социално предприятие в Пловдив

ksu textile otkrivane-10401004 безработни жени от Столипиново ще се учат да работят като шивачки в Първото социално предприятие в Пловдив за млади хора от уязвими групи. То отвори в КСУ “Св. Георги” в Пловдив. Създадено е от Националния алианс за работа с доброволци, стартира с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Дружество за подпомагане на българските домове”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, както и в сътрудничество с КСУ „Св. Георги”.  Станка, Донка, Милка и Райна се оказаха център на вниманието, след като заместник министърът  на младежта и спорта Калин Каменов ги покани до официалните лица при откриването на работилницата. Минути преди това те разказаха пред F2F TV, че се вълнуват, защото с това начинание животът им може да се промени.

„Поздравления за тази инициатива за всички, помогнали, за да го има това предприятие. Мислех си за библейската притча: ако искаш да помогнеш на бедния днес, му дай риба. Ако искаш да му помогнеш в бъдеще, ksu textile otkrivane-1040192го научи да си я лови сам. Това се случва тук“ – каза Калин Каменов. По думите му, младите хора в Европа, които са неграмотни и не работят, са 12, 9%, а България е с най-високият процент с Общността – 22, 7 %. Начинът тази статистика да се промени е подходът, избран в този проект – насърчаването за знания и умения, допълни той.

Стойността на инвестицията за първата година е 50 хил. евро, с част от които е извършен основен ремонт на помещенията и е закупено специализирано техническо оборудване и машини, уточниха председателят на НАРД Ренета Венева и ръководителят на социалното предприятие Мария Шишкова.

„Това е само началото, зачатъкът на нещо, което трябва да получи шанс да се развива. Има още едно помещение с още машини и ако получим финансова подкрепа и от България, за да развием това предприятие, тогава може бързо да отворим още 8 работни места“ – представи идеята Мирко Шваниц от Дружеството на българските домове в Берлин, който беше в основата на дарението и на немското оборудване за кухнята в Социалния комплекс.

Директорът на КСУ „Св. Георги“ Апостол Делев благодари на Фондация „Национален Алианс за работа с доброволци“ за избора предприятието да се осъществи в техния Комплекс и изрази надежда за сътрудничество с паралелките по шивачество към Учебно-производствения му център.

ksu textile otkrivane-1040290След официалното откриване на цеха, той покани участниците в проекта, гостите и медиите да разгледат вече работещата Лаборатория по тъканни култури към Социалната оранжерия. В лабораторията възпитаници и преподаватели вече се учат да създават среди за отглеждане на цветя и овошки, а в оранжерията е готов за бране първият разсад от 18 сорта марули. Гостите имаха възможност сами да си откъснат от тях и да си ги закупят с благотворителна цел. Средствата от първото производство в оранжерията ще сложат началото на набирането на дарения за довършване на външното многофункционално игрище към уникалния за страната Социален спортен център.

Може да харесате още...