EVN с награда за опазване на царския орел и ловния сокол

Tsarski_Orel„Наградата за добри практики“ на Renewables-Grid-Initiative (RGI) в категорията „Опазване на околната среда“ за иновативен подход при опазване на защитени видове птици получи EVN заради проект за опазване на царския орел и ловния сокол у нас.  Отличието беше връчено преди броени дни  в Брюксел и на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).  Призът е за изолирането на стълбове около гнездата на птиците. 

Наградата се връчва за първи път, като оценяването на кандидатурите се извърши от 9-членно жури, включващо експерти от Европейската Комисия и представител на Секретариата на Бернската конвенция. Награди получиха и холандско-германската организация TenneT в категорията „Комуникация“, и датчаните от Bystrup в категорията „Технология и дизайн“.

Проектът на БДЗП „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата НАТУРА 2000 в България” беше реализиран в периода 2009 – 2013 г. В него бяха поставени защитни изолации на 595 електрически стълбове в Югоизточна България.

Може да харесате още...