Проф. Ханс-Дитрих Шмит и Светлана Куюмджиева са новите артистични директори на Фондация „Пловдив 2019“

hanns-dietrich_schmidtSvetlanaKУправителният съвет на „Пловдив 2019” гласува вчера нова структура на фонадацията и избра за артистични директори проф. Ханс-Дитрих Шмит и Светлана Куюмджиева . Основна цел на новия мениджърския екип ще бъде постигане на европейско измерение чрез разработване на партньорства с европейски културни оператори и институции, осигуряване на съфинансиране по европейски програми, въвличане на гражданите в културни инициативи и пълноценното представяне на града като част от културното многообразие на Европа, обясниха от фондацията.

„Търсенето на хора с необходимите компетенции и създаване на симбиоза между тях, културните оператори в страната и чуждите партньори е предизвикателство, пред което е поставен всеки един от градовете, избран да представя страната си в надпреварата за Европейска столица на културата. Спряхме се на експерти с опит, които познават националната и европейската действителност в областта на културата“ – коментира избора Стефан Стоянов, заместник-кмета на Пловдив и председател на Управителния съвет на фондация “Пловдив 2019“.

„Изборът на повече от един артистичен директор е често срещана практика в градовете, кандидати за Европейска столица на културата. Основната цел е да се ползва международния опит и контакти на чуждия експерт и този на местния специалист в сектора, за да постигнем по-силна програма, отговаряща на европейските и национални интереси“, допълни Стоянов.

Ханс-Дитрих Шмит е преподавател по режисура и драматургия в академията на изкуствата „Фолкванг“ в Есен, Германия, където отговаря и за международните отношения на университета. Той работи тясно с екипа на фондацията по време на кандидатстването на Пловдив и познава в детайл визията, програмата и проектите, обединени от мотото „Заедно“. Със своята впечатляваща професионална биография, опит и контакти на международно ниво и запознатост със спецификата на програмата на Пловдив 2019, Ханс-Дитрих Шмит е логичният избор за артистичен директор, който трябва да помогне подготовката на града за 2019-а. Той е един от големите специалисти в света на Европейска столица на културата. Неговото име е сред директорите на Рур 2010 (тогава градът Есен включва в инициативата цялата рурска област и е една от най-успешните европейски столици). Оттогава Шмит работи в организацията „Акултос“, която консултира Пловдив и други европейски градове в процеса на кандидатстване или подготовка за Европейска столица на културата. В консултантската си дейност Шмит си сътрудничи с проф. Оливър Шайт, който е експертът, работил с Община Пловдив за изготвянето на културната стратегия на града до 2024 г.

Светлана Куюмджиева е изкуствовед с над 10-годишен опит като куратор и критик в областта на визуалните изкуства, със специализации и резиденции в САЩ, Южна Корея, Австрия и Германия. Един от разпознаваемите куратори от новото поколение в България, автор на независими проекти и седмичен наблюдател на вестник „Култура“. Светлана Куюмджиева работи и като галерист в София, където участва в концептуализирането и реализацията на над 100 изложби, акции, дискусии и в първото издание на фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк“. В последната година работи като главен експерт в дирекция „Култура, образование и развитие“ в община Пловдив и участва активно във финалния етап по подготовката и написването на Културната стратегия на община Пловдив 2014 – 2024.

През тази година фондация Пловдив 2019 ще започне важни проекти от програмата, с която спечели Европейска столица на културата и ще стартира проектирането на ключова културна инфраструктура. Целта на първия български град, носител на тази титла, е да бъде една от силните столици в най-голямата програма за култура на Европейския съюз.

Може да харесате още...