ВВС на България отчита борба за ресурси на всички нива

mig29_008Необходима е дълбока трансформация на летателната подготовка, борба за ресурси на всички нива, иницииране на проекти с ниска себестойност и увеличаване на реализма в ученията – това са част от решенията на Командването на ВВС за постигането на ефикасност и ефективност в цялостната дейност на Военновъздушните сили. Te бяха обявени от командира на ВВС генерал-майор Румен Радев по време на годишния отчет на българските ВВС.  Сред основните предизвикателства в сектора генерал Радев призна острия недостиг на ресурси, недостатъчното количество изправна техника, малкия нальот на летците, трайната тенденция за застаряване на летателния състав и напускането на подготвени пилоти и специалисти, както и технологичната изостаналост. Изпълнението на плана в авиацията е 88 процента, отчете още Радев.

Основен приоритет за командирите от авиационните формирования и през 2014 г. е безопасността на полетите. Сред акцентите за изминалата година е и новият модел за летателно обучение, който започна през ноември, се mig29_006посочва в отчета. Дванадесет международни и шест национални учения с участието на Военновъздушните сили (ВВС) са проведени през 2014 г. За първи път е проведена съвместно ограничена мисия по Air Policing и за първи път в тренировка участват екипажи от италианските ВВС.  През 2014 г. по третата мисия на Българската армия в помощ на населението бяха изпълнени шест полета за търсене и спасяване, 28 полета за трансплантация на органи и 38 полета за оказване на помощ при наводнения.

Основни направления в дейността на ВВС през 2015 г. ще бъдат: поддържането на декларираните формирования за НАТО, активната работа по реализация на инвестиционните проекти за придобиване на ново mig_21_002въоръжение и техника, активността при реализацията на цялостната реорганизация на летателната дейност и подготовката във войските, както и внедряването на опита на партньорите от Алианса.

На представянето на годишния анализ на ВВС за 2014 г. присъства началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на заместник-началника на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, който почина на 28 януари.

Може да харесате още...