Наско Райфъла, разследван за поръчителство на убийство и 7 палежа на леки коли

pressconf rifalaБизнесменът Атанас Червенков, известен под тепетата с прякоря Райфъла заради първия магазин за дънки на Главната улица в зората на демокрацията, е задържан заедно с други 5-ма души при съвместна акция на Полицията и Прокуратурата в Пловдив. Групата, за която тепърва ще се изяснява дали е действала организирано, е съпричастна за нереализирано убийство на бизнес конкурент на Червенков, за нанасяне на телесни повреди и 7 палежа на автомобили, сред които – на бившия депутат Антони Йорданов, съобщи пред медиите днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Палежите на двете му леки коли са от 22 януари тази година и са второто посегателство над автомобили на бившия депутат. Първото е от началото на януари 2014-та. Всеки от тях – пазарен от 2 до 4 хиляди лева. Полицията няма информация в тях да има политически мотив. Предполага се, че става дума за влошени бизнес отношения на Червенков с Йорданов, прераснали в нетърпимост, по думите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов.

В по-голямата си част палежите и опитът за убийство са извършвани от едни и съши лица, подчерта той. Червенков се разследва за поръчителство и според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, има безспорни доказателства за това. По думите му, бизнесменът давал своите поръчки на криминално проявен и осъждан пловдивчанин. Той пък ангажирал за целта няколко души за извършване на тежките престъпления.

По най-тежкото от тях на 12. 02. 2014 година е образувано досъдебно производство за опит за убийство на собственика на лечебно заведение, който е бизнес-конкурент на Райфъла. Той бил следен, наблюдаван и е трябвало да бъде ликвидиран срещу 20 хил. лева. Мъжът е бил нападнат с кухненски нож на входа на кооперацията, където живее. Наръган е 9 пъти, като след 7 от ударите единият от наемниците се уплашил и избягал. След като не са успели да ликвидират доктора, изпълнителите получили половината от договорената сума.

Нивото на престъпниците падна изключително много, заключи пред журналисти днес окръжният прокурор. Те дори нямат профил, не знаем какъв тип хора търсим, готови са на всичко срещу малко пари.

4-ма от задържаните по случаите са с първоинстанционна мярка „задържане под стража“. Срещу Червенков, който се е опитал да избяга през тераса на апртамент при задържането му, и още един от групата, тепърва ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение. Ако се прецени, че са действали като организирана престъпна група, делото ще се изпрати в Специализираната прокуратура.

 

Може да харесате още...