Пазарът на недвижими имоти се раздвижва

plovdiv_tepeta_01От края на пролетта и лятото – и особено след фалита на КТБ – има огромно движение на парични средства и много сделки, свързани с инвестиране на пари в имоти. Toва твърди Борислав Стоянов, собственик на Агенция за недвижими имоти, която оперира на имотния пазар под тепетата повече от едно десетилетие. Имоти, които година, две, три сме опитвали да продадем , сега се изчистиха и всичко се продаде. Даже в момента има немислими цени, обявени за продажба на апартаменти в сравнение с една година назад.

Става дума за гарсониери с добър вид, например, които миналата година спокойно е можело да се намерят за 18 хиляди евро. В момента подобни апартаменти, но в състояние за ремонт, се продава т за 25 хиляди евро и има интерес от потенциални купувачи. Това е много повече от 10-15%, обяснява Стоянов.

От няма и десетина дни той отчита и нещо ново, което според него ще повлияе на пазара на недвижимости. Откакто масово се заговори за саниране на панелните жилища по програма, без това да струва нищо на собствениците, има повеишен интерес към панелни апартаменти и това води до покачване на цените им – е обяснението на брокера. По думите му, дали това е временен интерес или ще се превърне в тенденция, ще стане ясно в следващите месеци.

Прогнозите са за стабилизиране на пазара и за бавно покачване цените на имотите.

Може да харесате още...