Московски пред протестиращи в Карлово: Възстановяваме всички спрени влакове, за които има техническа възможност; в сряда – постановление за връщане на субсидията на БДЖ

karlovo2Следващата сряда ще се внесе постановление на Министерски съвет, с което да се прехвърлят 40 млн. лв. капиталов трансфер към субсидията за „БДЖ-Пътнически превози”, съобщи на гарата в Карлово министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред повече от 150 протестиращи – жп работници, студенти и пенсионери. Така държавният железопътен превозвач ще може да отмени спирането на пътнически влакове. За Карлово това са 8 влака.

Министър Московски коментира, че ще бъде ревизиран графика за движение на спрените 38 влака, така че
превозът на пътници да се осъществява нормално и добави, че ще бъдат възстановени всички влакове, за
които е технически е възможно, защото за някои от возилата има предписание, че не са безопасни. Това решиха още в средата на седмицата на извънредно заседание депутатите от Транспортната комиисия.
Въпреки това, днес на няколко гари в страната хора, засегнати от спирането на 38-те влака в началото на миналата седмица, излязоха на протест, а в Карлово се стигна и до излизане на релсите за кратко като предупреждение към властта и спиране на влаковете от Бургас за София и от Карлово за Пловдив.

Наредил съм ръководството на БДЖ да проведе срещи с кметовете по места и с тях да бъде обсъдено кои
са най-удобните влакове за техните жители, така че да бъде изготвен график за движение, който да
отговори на конкретните нужди на хората, информира още Московски. ПО думите му, стратегията за реформа и развитие на БДЖ ще бъде внесена в Народното събрание, за да бъде разгледана
и приета от всички депутати.

Служителите от Локомотивното депо в Карлово чуха лично от министъра, че то няма да бъде закривано и че те ще запазят работните си места.

Може да харесате още...