“Какво зная за Украйна” – конкурс за разказ, в който може да се включите

computer_handsПочетното консулство на Украйна в Пловдив е домакин на Конкурс за разказ „Какво зная за Украйна”. В него ще може да участват всички със своя история, впечатление, спомен, свързани с историята на Украйна. Целта е конкурсът да открие нови неизвестни факти и връзките на Украйна с останалите държави, да се събуди интереса на хората към историята на родния край, да провокира интерес към изследователска работа, обясняват от екипа на инж. Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна под тепетата. 

В конкурса могат да вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от шестдесет и пет години към датата на отчитане на конкурса. Всеки кандидат има право да представи творбата си, напечатана в три еднообразни екземпляра, и текстът да не е по-голям от 10 хил. думи обем. (6 печатни страници). Краен срок за предаване на творбите – 24 август 2015 г. по случай Деня на Независимостта на Украйна.

Разказът трябва да бъде написан на български книжовен език, като са спазени правописните, граматическите и пунктуационните правила.  Обемът на текста да бъде не повече от 6 страници А4, шрифт Times New Roman, 12 пункта. Произведението да съдържа послание към читателите:

Заглавието на разказа може да не съвпада с дадената тема, но съдържанието му трябва да се съотнася с нея. Възможно е сюжетът да бъде свързан с най-старата украинска история от 3-то хилядолетие преди Христа по времето на ямната култура и културата на погребалните камери, като център на източнославянската култура през Средновековието, присъединяване на Украйна към Съветския съюз, независимостта й след разпаденето на Съветския съюз през 1991 г. , Киевска Рус, XVI век — Основаване на Запорожката Сеч, украинските казаци, независима Украинска народна република, Гладомор, Украйна е окупирана от Нацистка Германия, 24 август 1991 г. — Върховната рада приема закон, провъзгласяващ Независимостта на Украйна, Казашка епоха, християнството, украинската интелигенция, украински културни традиции, украински език, Украинска съветска република, знамето, украинската национална идея, индустриализацията на страната, кулаците, толерантността на украинския народ, тежката промишленост – военна промишленост, въгледобив, металургия, химическа промишленост, енергетика, река Днепър, язовирите, 26 април 1986 г., облакът от радиоактивни отпадъци.

Конкурсните произведения се журират от екип на Почетното консулство на Украйна в Пловдив, литературни творци, критици и историци.

Първата награда е 1000 лв. Втората и третата награда – парични премии. (800 и 500 лв.)
Присъждат се и поощрения. Всеки получава и грамота за участие.

Резултатите от І Конкурс „Какво зная за Украйна” ще бъдат обявени на 7 януари 2016г. (Укр. Коледа)
Конкурсната програма ще бъде изпратена на посочен от участника електронен адрес след 7 януари 2015г.
Творби на участниците се приемат до 24 август 2015г.
на e-mail: office@consulukr-plovdiv.bg
с препоръчана кореспонденция на адрес (трябва да се приложи и диска с файла):
Почетно консулство на Украйна в Пловдив,
гр. Пловдив,
ул. Цар Калоян №8.

Изпратените творби трябва да са придружени с точно посочени име и фамилия, адрес, телефон и дата на раждане на участника.

Може да харесате още...