Министрите на културата от ЕС с обща декларация в защита свободата на творчеството и изразяването

globus_peroМинистри на културата от Европейския съюз, сред които и българският Вежди Рашидов, подкрепиха съвместна декларация в защита на свободата на изразяване и на творчество в деня на манифестацията в Париж по повод на терористичната атака срещу сатиричното списание „Charlie Hebdo”.  „Във време на дълбока тъга и скръб ние, министрите на културата от Европейския съюз, осъждаме това безсмислено варварство, което се опитва да подкопае основните ни ценности по най-жесток начин“, се посочва в декларацията. 

Общото заявление е предложено от Латвия, която в момента е ротационен председател на ЕС, и от Франция, когато в Париж се събираха граждани и политици от целия свят за невижданата манифестация на солидарност. За часове декларацията единодушно e приветствана и споделена във всичките 28 държави – членки.
„Ние, министрите на културата на Европейския съюз, не приемаме опитите на терористите да наложат собствените им стандарти“, се казва по-нататък в общия документ. „От незапомнени времена изкуството е било вдъхновение за размисъл, от което са изгрявали нови идеи и се е водела борба срещу нетърпимостта и невежеството. Именно свободата на изразяване в културното многообразие е средата, която превръща тези идеи в смислен диалог. Ние, министрите на културата на Европейския съюз, се изправяме в знак на солидарност в защита на свободата на изразяване и даваме обет да защитаваме правата на хората на изкуството да творят свободно“ – така завършва съвместното изявление на 28-те министри на културата от Европейския съюз, разпространено вчера и днес в Париж, Брюксел, Хага и другите европейски столици.

Може да харесате още...