Как да управляваме разхода си за електроенергия през зимата

evn_tabloС няколко малки и лесни поведенчески стъпки домакинствата могат реално да намалят своите разходи за електроенергия като запазят своя комфорт, казват от EVN. Затова и напечатаха брошура „Полезно за потребители на електроенергия, в която с ясни примери се демонстрира от какво зависи потреблението, а от там и размера на месечната фактура. 

Информацията е разработена на база опита на дружеството и на най-често получаваните запитвания от клиенти кои фактори влияят на тяхното месечно потребление и фактура. И така: важно значение за консумацията на електроенергия имат фактори като режим и интензивност на потребление при всеки клиент; състояние на жилищната сграда; налице ли са енергийноефективни мерки в имота; вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност, поведението при ползване на електроуредите;
брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и не на последно място –  каква е външната температура. Добре е да сме наясно, например, че понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.

Важно за всеки клиент още е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер).

 

Може да харесате още...