120 звезди на час – тази нощ от небето; утре – безтегловност за 3 секунди :)

meteoritiПървият за 2015-та звездопад ще се случи тази нощ – метеорният поток ще ни зарадва с около 120 падащи метеора на час, съобщи на сайта си Националната Астрономическа Обсерватория Рожен.  Дали ще успеем да ги видим добре, обаче, не е  ясно, тъй като в неделя – 4 януари – Луната ще залезе с 99% осветен диск и заради пълнолунието небето ще е доста светло.

Потокът метеорити се нарича Квадрантиди, тъй като идва от посока на съзвездието Квадрант. Ще са най-интензивни в ранните часове на 4 януари като пикът се очаква да е към 4 часа. Ще можем да ги lunata s oblaciнаблюдаваме чак до 12 януари, но интензитетът им ще е значително по-малък, следователно и шансът да забележим падаща звезда ще е минимален.

Утре се очаква още едно интересно и рядко явление – Плутон и Юпитер ще се подредят в линия и ще привлекат гравитационното поле на Земята. Това ще го отслаби за около 3 секунди точно в 18:47 часа българско време.

Така – че падащи звезди и кратка, но приказна, безтегловност – ето какво ще бележи края на почивната и началото на първата работна седмица за годината 🙂

Пожелайте си нещо – може би да се сбъдне!

Може да харесате още...