Пловдив се готви да празнува на 2 сцени; полицията – с мерки за безопасност

zarya_001Пловдив се готви да празнува на 2 сцени – пред Обшината на площад “Стефан Стамболов” и пред паметника на Съединението. Полицията  пък е подготвила цял пакет мерки за безопасност, за да не се помрачи посрещането на 2015-та. Общинсото предприятие “Чистота” също е в готовност за реакция, тъй като се очаква първият ден на новата година да донесе и първият по-сериозен сняг за пловдивчани.

И на двете сцени в Пловдив това, което няма да има, ще е чалгата! Иначе купонът в мразовитата нощ се очаква да е на 6.  За настроение без инциденти ще се грижат от полицията. Оттам съобщиха, че ще  бдят да няма  нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение, както и по пазари и тържища, сергии и павилиони. До този момент са съставени 3 акта за установени такива нарушения и са иззети 12 717 броя пиратки.

От МВР припомнят, че  е абсолютно забранено използването на огнестрелни оръжия по повод празнична еуфория. Забранява се носенето им, както и на боеприпаси на културни мероприятия, масови празненства, обществени увеселителни заведения и при и след употреба на алкохол или други упойващи вещества.

Забранена е употребата и на газови оръжия на обществени места.

zarya_003Употребата на пиротехнически изделия с увеселителна или друга цел е след изрично писмено разрешение, издадено от упълномощен от Кмета на Община Пловдив.  Точно с такива разрешения ще се случат празничните илюминации под тепетата.

От полицията напомнят още, че е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.. Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния.

Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

 

 

Може да харесате още...