Смениха председателя на Държавната агенция за бежанците, временният управляващ е бивш аташе по отбраната в САЩ

sofia1Правителството освободи Николай Чирпанлиев като председател на Държавната агенция за бежанците и определи сегашния му заместник Васил Върбанов за временно изпълняващ длъжността до определянето на титуляр. Васил Върбанов е завършил ВВНУ „Георги Бенковски“, Военната академия „Г. С. Раковски“, стратегически курс в Колежа за стратегически изследвания и икономика на отбраната в “Джордж Маршал Център” (Гармиш-Партенкирхен, ФРГ), курсове във Военния езиков институт в Сан Антонио, Тексас, и в Института за управление на ресурсите в Монтерей, Калифорния. Служил е като офицер в поделения на ВВС и в Генералния щаб на Българската армия. Достига звание „генерал-майор“ и заема длъжностите заместник-началник на Главния щаб на ВВС по ресурсите, началник на Главно управление „Материално-техническо и медицинско осигуряване“ – ГЩ и аташе по отбраната на България в САЩ.

С друго решение за представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК беше определен заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. На този пост той заменя бившия изпълнителен директор на ИАЛ д-р Симеон Василев.

Правителството удължи с още една година наложените ограничения в размера на командировъчните средства, които получават служителите в дипломатическите ни мисии в чужбина. Промяната беше направена в Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. Предвижда се достигането на пълния процент от предвидените в нея дневни командировъчни за представителите ни зад граница да стане от 1 януари 2016 г., а не от 1 януари 2015 г. Приемането на постановлението се налага предвид ограничения бюджет на МВнР за следващата година.

По бюджетите на общини бяха одобрени допълнителни трансфери в размер на 15 432 093 лв. От тях 12 273 390 лв. са за довършване на спортния комплекс, който се изгражда в пловдивския кв. „Тракия”. По бюджета на община Доспат се превеждат 300 хил. лв. за разплащане на задължения по строителството на водопровод и за поддържане на общинската пътна мрежа. Община Стражица получава 162 703 лв. за ремонтни дейности на социални институции и домове, общински клубове и детски градини. За капиталови разходи в областта на здравеопазването на община Дулово се превеждат 120 хил. лв. Община Габрово получава 1 млн. лв. за преустройство на сграда в дневен център за деца и младежи с увреждания и за благоустройство на детска градина. По бюджета на община „Марица” правителството превежда 1 576 000 лв. за отчуждаване на имоти за изграждане на пътна инфраструктура, вкл. за подобренията на Южния околовръстен път на с. Радиново.

Одобрена беше и промяна на годишните разчети на сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд за 2014 г. Решението се приема във връзка с промени по основните показатели на годишните разчети, с които се осигурява финансов ресурс за ефективно и ефикасно изпълнение на оперативните програми, съфинансирани от структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС, като се гарантира прозрачността при разходването на публични средства.

Решенията и постановленията са приети неприсъствено.

пресцентър МС

Може да харесате още...