9-ма българи – на ферибота „Norman Atlantic”, пламнал край Гърция?

more-esen1В списъка на пасажерите на ферибота „Norman Atlantic”, който се запали днес край Гърция, фигурират имената на 9 български граждани: 4 жени и 5-ма мъже, съобщиха от МВнР.  Информацията е  предоставена на българските власти от Министерството на външните работи на Гърция.  До този момент, обаче, няма информация, колко от тях действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти, а вече и от италианската брегова охрана, която в последния час е водеща страна  при спасителните операции.
Поради голямо вълнение и силен вятър, фериботът вече се намира в италиански териториални води.

От гръцка  страна  се съобщава за  111 спасени пътници, като приоритет се дава на извеждането от кораба на жени и деца. Информация за националността на спасените все още няма. Тя ще бъде установена, след приключване на операцията.

МВнР поддържа постоянна връзка с българските посолства в Атина и Рим, които от своя страна са във връзка със спасителните центрове. И от  двете страни правят всичко възможно за спасяване на пътниците. Към района са се насочили допълнителни сили на гръцкия военноморски флот, италианската брегова охрана, както и намиращи се в региона пътнически и товарни кораби.

Спасяването на пътниците се извършва при изключително тежки метеорологични условия, чрез използване на хеликоптери. Спасените пътници се настаняват на намиращите се в непосредствена близост пътнически кораби „Spirit of Piraeus“ и „Cruise Europa“. Координация по спасителната операция е поета от италианската брегова охрана. По данни на гръцките медии 2/3 от кораба е обхванат от пожара. Пътниците са изтеглени в обезопасена част на  най-горната палуба на кораба.

От МВнР се ангажират да информират допълнително при промяна в обстановката и постъпване на нови данни.

Освен 411-те пътници и 55-те члена на екипажа, на ферибота е имало 222 превозни средства. Фериботът е пътувал от гръцкото пристанище Патра към италианското Анкона. Сигнал за бедствие е подаден на около 33 морски мили от гръцкия остров Отонои.

Може да харесате още...