11 години от атентата над българската база Индия в Кербала. Почит към загиналите, няма виновни

rangers_001Панихида в памет на българските военнослужещи, загинали в Кербала, Ирак, ще бъде отслужена в църквата „Св. Николай“ в Плевен и  за нея в града ще бъдат министърът на отбраната Николай Ненчев и командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизона в града.  Църковният ритуал ще започне от 12.30 часа, съобщават от Министерството на отбраната, венци и цветя в памет на бойните си другари ще поднесат и командоси от Специалните сили и от Бригадата в Карлово.  И пак с почит  ще се изрекат имената на майор Георги Качорин, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Свилен Киров и старши лейтенант Николай Саръев, загинали в онази кървава българска коледа преди 11 години далече от дома си.  И пак – може би – няма да научим имената на тези, които допуснаха пропуски в охраната на нашата база. И макар че за тях бойците от контингента говореха още след атентата, едва миналата година бяха разсекретени документи около условията, при които българските момчета “работеха” в Ирак по това време.

Месец преди атентата в базата Комисия, ръководена от заместник командир на Многонационалната дивизия, дава степен на сигурност 85 % за  състоянието на фортификационното оборудване и загражданията.  Те са били само от тел заради „ограничени възможности за доставка“ на бетонни блокове и съоръжения тип „Хеско“, каквито указания е изпратил Генералният щаб на БА и е направена съответна заявка за това до командването на бригадата. Бил е устроен и ров.

Според констатациите в доклада, заведен в регистратурата ма МО още през 2004,  не са изпълнени в пълен обем всички указания по защитата и охраната на базата и не са предвидени позиции за гранатохвъргачките като основно средство за унищожаване на приближаващи се към лагера транспортни средства.

На 27 декември камион-цистерна прониква в базата и се взривява.

След разсекретяването, днес достъпът до този доклад се осъществява по реда на Закона за достъп за обществена информация.

Достъпът до истината за това има ли несвършена работа около защитата на базата и кой носи отговорност за това – най-вероятно ще продължи да бъде блокиран за обществото.

 

 

 

Може да харесате още...