Около 700 машини – на пътя, за да почистят страната от сняг

snejen-putРепубликанските пътища са проходими при зимни условия. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на пътната мрежа. Около 700 машини обработваха пътищата в районите със снеговалеж през изминалата нощ, съобщават от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи „Ришки“, „Републиката“, „Предела“, „Печинско“, „Пампорово“, „Рожен“, „Превала“, „Обзорски“, „Айтоски“ и „Котленски“.

„Шипка” е отворен за движение. До 31 март 2015 г. през прохода е забрането движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминавенето с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движение на превозни средства над 12 т през „Петрохан”, а над 10 т през „Твърдишки“ и „Вратник“. „Дюлински” е затворен за тежкотоварни автомобили.

Затворени са всички видове моторни превозни средства са проходите „Троянски“, „Златишки“ и „Върбишки“.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на “Пътна полиция”. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Утре – 28 декември, последният почивен ден около Коледните празници, от 14:00 ч. до 20:00 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа. Целта е повишаване на безопасността на движение и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

Ограниченията важат за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

• автомагистралите, с изключение на участъка Харманли – ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;

• път I-1 с. Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;

• път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п. в. Дупница Север – ГКПП „Кулата”;

• път I-4;

• път I-5 Русе – Велико Търново;

• път I-8 Пловдив – Харманли;

• път I-9 Дуранкулак – Варна;

• път I-9 Варна – Бургас;

• път II-19 Симитли – Гоце Делчев;

• път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;

• път II-86 Пловдив – Смолян;

• път II-99 Бургас – Царево.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

В навечерието на Новогодишните празници по същите направления отново ще бъде ограничено движението на МПС над 12 т. На 30 декември, от 18:00 ч. до 21:00 ч., и на 4 януари 2015 г. (неделя), от 14:00 ч. до 20:00 ч.

Може да харесате още...