Неиздавани досега редове на Талев – в книгата „Самуил, цар български”

Samuil Tzar Bulgarski_CoverМладото Издателско студио „Ния” представя своя първи проект – историческия роман „Самуил, цар български” с неиздаван досега епилог, писан от Талев преди повече от половин век. Студиото е създадено в Пловдив и се ръководи от млади хора на възраст между 26 и 32 години – Ирина Димитрова – филолог, Свилена Колева – юрист и Мария Тодорова – филолог.  Премиерата на проекта е вутре, 17-ти декември, от 19.00 часа в Музикален клуб „Петното на Роршах”. Представянето ще се води от Александър Секулов, а анализ на романа-летопис за края на Първата българска държава ще направи доц. д-р Живко Иванов.

Книгата се отпечатва във връзка с 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, която се отбеляза тази година. Юбилейното издание на „Самуил, цар български” е с твърди корици и може да бъде намерено в книжарниците в цялата страна. Предговори към трилогията написаха:  Владимир Талев, син на писателя Димитър Талев, който разказва спомени от периода, докато книгата се пише от неговия баща.  Владимир Зарев, който също споделя интригуващи спомени за великия български писател.  Климент Талев, внук на Димитър Талев, пише предговор към третата книга

В колекционерското издание са запазени остарели езикови форми като: чувствувам, Скопйе, приветствувам, както и характерните за Талевото слово „близу” вместо „близо”, „стълп”, „заяк” и др., за да може текстът да бъде максимално приближен до ръкописа на Талев. Със същата идея са върнати думи, описания, изречения, които са липсвали досега в изданията на романа, но са част от архива на писателя.

Идеята за това приближаване до ръкописа е провокирана от естествената необходимост да се предостави на читателя възможността за досег с автентичната Талева визия за книгата.

В трилогията могат да се открият още: факсимилета от ръкописа на Димитър Талев, портрет на Цар Самуил, рисуван специално за изданието, както и скица на Самуиловата крепост в Охрид преди реставрацията.
Бутиковото издание на романа „Самуил, цар български” излиза с 11 страници непубликуван досега Епилог, който Димитър Талев пише към книгата си преди повече от половин век. Тези последни страници, в които писателят разкрива съдбата на наследниците на Самуила и събитията в България след неговата трагична смърт, са непознати до този момент за българския читател.

Екипът на Издателско студио „Ния” обръща поглед към българските класици и в следващия си проект, който ще е свързан с публикуването на книга за деца.

Може да харесате още...