Защо доброволец? Ново сдружение тръгва от Пловдив, за да ви помогне да откриете отговор

kalina“Човек пести себе си, когато няма какво да раздава” с този цитат на Едуард Далбърг най-новото доброволческо сдружение заяви за себе си. То избира провокация за името си: “Защо доброволец”. И помощта за хората, страдащи от редки заболявания в България – за кауза. В Международния ден на доброволеца F2F TV разговаря с председателя на организацията Калина Касабова. Майка на две деца и доброволец на Асоциация Муковисцидоза от много време. Дамата, от чието лице не слиза усмивката. И непоправимият оптимист, че светът може да стане по-добър, ако поискаме.

F2F TV:  Как реши да се посветиш на доброволчеството?

Калина Касабова: Това решение не се взима за един ден, цял живот съм правила това.

F2F TV: Защо избра редките болести като кауза?
Калина Касабова: Бях провокирана от едно дете. 2008г. се запознах за първи път с дете с муковисцидоза и в стремежа си да му помогна, станах доброволец на “Асоциация Муковисцидоза”. Това дете беше същински ангел – излъчваше невероятна доброта и чистота. За наше огромно съжаление малко след това то почина, а за мен това беше преломният момент, в който си дадох обещание, че винаги ще правя всичко по силите си, за да могат децата като нея да живеят по-добре в България.

F2F TV: Позитивиъзмът, който носи принципът на доброволчеството, може ли да промени средата, в която у нас хората с редки болести стават с нерешени проблеми и все още – трудно забележими за обществото и здравните власти?

Калина Касабова: Позитивизмът може да промени всичко – не само средата, но и да даде нова гледна точка на самите болни и нова гледна точка на обществото към тях.

F2F TV: Хората, с които започвате – как се намерихте и докъде сте готови да стигнете?

Калина Касабова: Всички учредители на Сдружението сме дългогодишни доброволци на Националния Алианс на хората с редки болести. Всички работим за една обща кауза – по-добрия живот на хората, засегнати от рядка болест.
Искаме да стигнем момента, в който ще видим тези хора истински щастливи и ще бъдат премахнати всички бариери, които им пречат да водят пълноценен живот.

F2F TV: Първата инициатива?

Калина Касабова: Дневен център за хората, засегнати от редки болести. Досега в страната не е иницииран подобен проект – ние полагаме началото в Пловдив, като имаме заложено по програма изграждането на още четири такива Центъра в други четири града. Имаме помещение, имаме екипи, които са направили програма за заниманията, единственото, което ни спира да започнем веднага, това е отремонтирането на самото помещение.

F2F TV: И все пак – как ще набирате средства за инициативите си?

Калина Касабова: Ще пишем проекти, ще разчитаме на дарители, но най-ценен, естествено, е нашият опит като доброволци в организирането и провеждането на благотворителни акции. В началото на следващата година организираме благотворителен концерт, средствата от който ще отидат за изграждането на Дневния център.

F2F TV: На какво искаш да научиш двете си деца с примера, който им даваш?

Калина Касабова: Искам да се научат да бъдат оптимисти и да виждат доброто около тях. Безкрайно бих се радвала ако продължат моето дело, въпреки че никога не бих ги накарала да правят това против волята си, понеже вярвам, че всеки човек си има своята мисия.

Ако това интервю ви е помогнало да си отговорите на въпроса защо доброволец, може да се свържете с организацията чрез сайта й.

Може да харесате още...