Учат деца от Сирия и Гърция с нови методи

globus_peroУчители от ОУ “Кочо Честеменски” и НУ “Климент Охридски” в Пловдив разработват практически насоки и уроци за деца от етнически малцинства.  В ОУ “Кочо Честеменски” стартира проектът “Повишаване квалификацията на учители с цел въвеждане на разнообразни форми на интеркултурно образование”, съобщи директорът Елена Налбантова. Партньор в реализирането на дейностите е НУ “Свети Климент Охридски” в квартал “Южен” . Училището е натрупало опит в интеграцията на деца с различен етнически произход. Възпитаниците му участват в различни проекти, свързани с толерантността.
В двете пловдивски училища през последните 4 години се увеличава броят на учениците от етническите малцинства. В Кочо Честеменски 5% от децата /според тяхното самоопределяне/ са с ромски, турски и друг етнически състав. Има ученици от Сирия и Гърция.
Националният статистически институт и Министерството на образованието и науката събират и обобщават данни за отпадащите и записани ученици от етнически малцинства. Според информация на двете институции броят на тези деца все повече се увеличава. В същото време липсва официална методика за обучаване на подрастващите и учителите изпитват сериозни трудности.
Целта на проекта е през следващите 9 месеца да се повишат професионалните компетенции на педагозите от двете учебни заведения и да се подобри качеството на образование в условията на мултикултурност. Запланувано е разработването на документ с насоки за работа и практически съвети за учители, работещи с деца от етническите малцинства. Ще бъдат създадени и разпространени обучителни материали, които ще улеснят преподавателите по различни предмети. Новите учебни материали ще съдържат упражнения и игрови подходи.
Педагозите ще подготвят иновативни методи и интерактивни техники за преподаване. В рамките на проекта, а и след него, ще се използват информационно-компютърни технологии като средство за интеграция. Заложени са дейности по разработване на ученически проекти.
През 2015 година в училище „Кочо Честеменски” ще бъде организирана кръгла маса за споделяне на решения за проблемите в мултикултурното образование. Ще бъде създадена интернет платформа за дистанционно обучение на педагози. На нея ще бъдат качени лекции, упражнения и казуси, които ще се ползват от голям брой учители и ще улеснят ежедневната им работа.
Създаденото ноу-хау може да стане основа за следващи проекти и дейности, свързани с обучението на деца от различни етнически групи.

Може да харесате още...