София, определена за “Световен град на киното”, ЮНЕСКО помага на новия национален музей

sofia-putКметът на Столична община Йорданка Фандъкова получи на тържествена церемония официален сертификат за световното признание за София като “Световен град на киното”. С него столицата ни се присъединява към мрежата на творческите градове на организацията. В нея голям принос е новият голям национален музей в  в Кв. „500” в центъра на София, изграден с европейски средства, и затова ЮНЕСКО може да помогне за концепцията му. Това стана ясно по време на срещата между Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО и министърът на културата Вежди Рашидов.  

Министър Вежди Рашидов благодари на Ирина Бокова за вписването в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство на традицията на производство на Чипровските килими, което стана факт само преди броени дни по време на сесията в Париж на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

„Благодарни сме, че един по един в листата на ЮНЕСКО влизат български обекти. Надяваме се скоро и Перперикон също да стане един от претендентите за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, това е един наистина изключителен обект, а имаме още и толкова много други интересни археологически обекти“, отбеляза министър Рашидов.

 

Може да харесате още...