Заместник-министър от Хърватия дирижира пловдивските симфоници

berislav sipusБерислав Шипуш, който в момента е заместник-министър на културата Хърватия, ще дирижира пловдивските симфоници на 5 декември в Концертна зала от 19 часа. Той е композитор и диригент със световна слава – основател и артистичен директор е на Музикалното бианале в Загреб, работил е като диригент на балетните постановки в Ла Скала, професор е по композиция в Музикалната академия в Загреб. В третия концерт от поредицата „Шедьоври на симфонизма” ще прозвучат Адажио за струнни от Берислав Шипуш и Симфония 1 от Чайковски. 
В програмата е включена и премиерната творба на Георги Арнаудов – „Ex Machina“, Концерт за две пиана, чембало и оркестър (2014). Композиторът е Доктор по Музикознание и музикално изкуство. Автор е на редица симфонични творби, камерна и солова – инструментална, вокална и клавирна музика, сценични творби, театрална и филмова музика. От 1984 г. е преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ – София а от 2000 г. е редовен преподавател по композиция в Департамент „Музика“ Нов български университет. Неговото произведение с метафорично заглавие „Ex Machina“ е вдъхновено от визуални инсталации, които авторът описва като „Ми(с)тичност потопена в море от машини, устройства, апарати, автоматизирани приспособления, уреди, инструменти, зъбчати колела – атрибути на паралелната индустриална реалност, която от няколко столетия регулира изцяло нашето съзнание и модели на мислене.”

За изпълнението на „Ex Machina“, Концерт за две пиана, чембало и оркестър в Пловдив пристига световноизвестната пианистка и педагожка проф. Милена Моллова. Тя ще се качи на сцената със свои даровити ученици – Калия Калчева, която е носител на първа награда на Международния конкурс “Млади виртуози” 2014 и Анжела Тодорова, която посещава майсторски класове по пиано в рамките на “Internationale Orpheus Musikakademie” във Виена, където изнася концерти през 2013 и 2014 г.
Билети се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

пресцентър Пловдивска опера

Може да харесате още...