Секция по позитивна психология учредиха в Медицинския университет в Пловдив

plovdiv-glavnaПловдив е вторият град в България, след София, където се учредява Регионален клон за Пловдив и Южна България на Секцията по Позитивна психология (ПП) към Дружеството на психолозите в България (ДПБ).  Чрез тази нова структура общността на психолозите в града на тепетата се надява идеите и подходите на позитивната психология за един по-удовлетворяващ, ангажиран и смислен живот в днешното динамично време да стигнат до повече хора от града и региона, чрез което да стане по-позитивно тяхното ежедневие, цялостен живот и реализация. Особен акцент в дейността на „позитивиращите психолози” ще бъде съвместната работа с техните колеги в училищата за превенция и намаляване на агресията сред подрастващите, като се акцентира на създаване на позитивни нагласи във личността и характера на учениците.

Запознаване на възможно повече училищни психолози, педагогически съветници, учители с идеите и подходите на т.н. „позитивно образование”, което може значително да спомогне за позитивиране на общия психоклимат и организация на работата в училищата в страната и в частност в Пловдив и областта.

Председател на Секцията по Позитивна психология към Дружеството на психолозите в България (ДПБ) е Панайот Рандев, член и на Европейската мрежа по Позитивна психология (ENPP), а от началото на 2015 г. и на Международната Асоциация по Позитивна Психология (IPPA). Има близо 30-годишен опит като академичен и практически психолог. Работил е в БАН – Институт по психология, бил е главен психолог на Сухопътни войски. В момента е ръководител на фондация „Човек Плюс” и на „Институт Ре-Генезис” за позитивна и конструктивна психология към нея. Адаптирал е над 100 психотеста, провел е близо хиляда семинара и тренинга с над 10 000 участници.

Секцията по ПП към ДПБ е много нова структура – тя е създадена през септември т.г. в София. Сега създаващия се регионален клон в Пловдив има за цел да координира и стимулира дейностите й в Южна България. Приоритетите в работата на секцията и регионалният й клон ще са:1) запознаване чрез обучение на максимално много психолози и сродни специалисти – педагози, медицински работници и др. – с основните понятия, подходи, методи на позитивната психология; 2) адаптиране на български език на над 30 психологични теста от арсенала на позитивната психология (към момента има над 300 такива методики)

Позитивната психология стартира в самия край на 20 век от инагурационната реч на Мартин Селигман като президент на Американската Психологическа Асоциация през 1998 г.  В нея той очертава една нова парадигма на мислене и действие на психолозите и сродните специалисти, която да контрабалансира доминиращото през целия 20 век негативистично мислене, насочено основно към проблемите на хората, техните болести и трудности, техните дефицити и слабости, превръщащо психологията в под-област на медицината и патологията. Той смята, че това, за психологията и социалните науки, би било аналогично на известния Проект Манхатън, довел до създаването на първата атомна бомба, само че с положителен знак.

Много бързо, само за 10-15 години, позитивната психология стана много популярна не само в САЩ, но и по целия свят. Бяха проведени хиляди изследвания в десетки страни, публикувани хиляди статии, стотици книги и уеб сайтове и днес – средата на второто десетилетие на 21 век, това е едно мощно и набиращо популярност световно направление и движение на модерно мислещите психолози по света.

Основни понятия на позитивната психология са: щастие, благополучие, силни страни, ресурси, процъфтяване, резилиънс, надежда, мъдрост, оптимално функциониране, поток, благодарност и др.  Основната идея на ПП е да направи ключов преход от прекомерен акцент върху проблемите, дефицитите, слабите страни на хората, семействата, организациите и общностите и тяхното минимизиране към фокусиране и максимизиране на положителните, силните, ресурсните страни на хората.

 

 

Може да харесате още...