Над 77% от пловдивчани смятат, че шофирането след употреба на алкохол трябва да се забрани

katastrofaНад 77% от жителите на Пловдив смятат, че шофирането след употреба на алкохол трябва да бъде абсолютно забранено. Това сочат данните от второто национално представително проучване на Каменица АД, изследващо нагласите към един от най-сериозните проблеми в обществото ни – шофирането в нетрезво състояние. Проучването се проведе в рамките на седмото издание на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор” на компанията.

Тазгодишното издание на кампания „Алкохолът е лош шофьор” се реализира под мотото #Безколатасъм и е вдъхновено от простата истина, че най-лесният начин да се предпазим от необмислени и безотговорни решения е да оставим автомобила си вкъщи преди да излезем да се забавляваме. Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на Вътрешните Работи, с любезната подкрепа на Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия у нас и в партньорство с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Съюза на Българските Автомобилисти и Български Червен Кръст.

Според проучването, проведено от агенция BluePoint, Пловдив е лидер сред големите градове с 97% от анкетираните шофьори, които смятат, че употребата на алкохол преди шофиране е една от основните причини за възникването на пътно-транспортни произшествия. Въпреки това едва около 50% от пловдивчани никога не са управлявали автомобил в нетрезво състояние. Проучването показва, че над 82% от анкетираните не знаят какви наказания предвижда Законът за движение по пътищата за шофиране в нетрезво състояние, а 62,5% процента от анкетираните не знаят каква концентрация на алкохол в кръвта е разрешена при шофиране. Въпреки това над 85,8 % от участниците в проучването смятат, че всеки пиян шофьор, който е участвал или причинил пътно-транспортно произшествие, в което има жертви или пострадали, трябва да получи ефективна присъда.

Жителите на града на тепетата показват най-висок процент на неодобрение на шофирането след употреба на алкохол сред големите градове – близо 91%. Въпреки това според проучването 13,6% от шофьорите в Пловдив са склонни да карат кола, след като са употребили минимални според техните собствени разбирания количества алкохол, а над 24% от пловдивчани изтъкват прибирането вкъщи като основна причина да се качат пили зад волана.

Проучването на Каменица АД показва, че 17,9 % от анкетираните признават, че свидетелството им за управление на МПС е било отнемано заради употреба на алкохол. За последната година 51,7% от водачите на автомобил от Пловдив обаче заявяват, че имат познати, чиято книжка е била отнемана, защото са карали пили, а 18,3% от пловдивчани са се качвали поне веднъж в кола, управлявана от пил водач на автомобил.

От 21-и ноември до 13-и декември „Алкохолът е лош шофьор“ ще продължи в избрани заведения в София, Пловдив, Варна и Бургас, където специално обучени екипи на кампанията ще проведат #БЕЗКОЛАТАСЪМ партита. По време на тези партита хората ще могат да направят тест, с който да установят кой от трите типа шофьора на пътя са, както и да разберат повече за това как могат да променят черната статистика в България.

„Нашата голяма цел през всички изминали години и занапред е да се опитаме да променим нагласите на всички нас към този болезнен проблем, както и да помогнем за промяната в съзнанието и нагласите на самите шофьори. Вярваме, че с общите усилия на нашите партньори и особено на вас медиите, като посланик на този обществен разговор, всяка следваща година сме с една крачка по-близо до тази цел. Избрахме посланието „Без Колата Съм“, защото вярваме, че това е най-лесният начин да се предпазим от необмислени и безотговорни решения.“, каза Марко Ниавро, генерален директор на Каменица АД.

Проучването също разкри притеснителна картина при подрастващото поколение в страната (16-18 г.). Почти 20% от младежите, вярват, че употребата на алкохол може да подобри реакциите при шофиране и да изостри вниманието на водача на колата. Ето защо усилията на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ са насочени основно към младите хора. През 2013 г. „Алкохолът е лош шофьор“ започна съвместна инициатива и с Български Червен Кръст.

Каменица АД дари 12 чифта „алкохолни“ очила, които симулират различни нива на алкохолно опиянение. Очилата станаха и задължителна част от курсовете за първа помощ, провеждани от БЧК в рамките на шофьорските курсове в София, Пловдив и Бургас. И тази година съвместната инициатива продължава, като за всеки продаден кен Kamenitza Безалкохолна до края на годината Каменица АД ще заделя по 10 ст. в специална благотворителна сметка, а събраните средства ще инвестира в закупуването на „алкохолни“ очила, които ще бъдат дарени на БЧК. По този начин компанията се ангажира дългосрочно, за да направи „алкохолните“ очила достъпни във всички центрове на БЧК из страната. По данни на д-р Живка Димитрова, Началник отдел „Здравна политика и първа помощ“ към БЧК, през 2013 и 2014 г. повече от 30 000 начинаещи шофьори са преминали през специалния курс за превенция на шофиране след консумация на алкохол и са имали възможността лично да пробват „алкохолите“ очила и да се уверят в трезво състояние как техните възприятия се променят при различно съдържание на алкохол в кръвта и ги правят неспособни да шофират.

 

Може да харесате още...