Българинът, пребивавал в Сиера Леоне, няма ебола; МЗ ще започне информационна кампания на входа на страната

bolnica-VARNA5Българинът, пребивавал в Сиера Леоне, няма ебола – това са показали вирусологичните изследвания в 4 часа тази сутрин. Веднага след това всички контактни с него са освободени от медицинските заведение, където са били ограничени до излизане на резултатите. Това са 12 дущи в пряк контакт и други 13 – с непряк. Още петима са били вътре в помещението, в което е преглеждан пациентът. От тях двама са били поставени под домашна карантина; двама не са били открити и са издирвани по СДВР до получаване на информацията, че не се касае за ебола.

Стана ясно, че координацията между властите е добра, реакцията е била адекватна – заяви на извънредна пресконференция тази сутрин министърът на здравеопазването. Той нарече ситуацията стрес тест и взаяви, че ъпреки добрата оценка за поведението на здравните власти, ще започнат мерки за за подобряване информацията на гражданите. Освен информационна кампания на вхдните точки на България, ще се открие и телефонна линия за уведомяване на властите при влизане у нас на хора, пребивавали един месец в рискова за вируса страна. Един месец е инкубационният период, напомни министър Москов. Той подчерта, че използването на тази телефонна линия от здрави хора, които обаче са били в страна с вируса, ще бъде за доброто на тях и техните близки.

МЗ планира да се изготви и нов подобрен и ясен алгоритъм за действие при подобна ситуация, както и да се достави специфичното облекло в РЗИ-тата, инфекциозните клиники и местата за пребиваване на чужди граждани.

Може да харесате още...