Ебола в България? Изследванията на българина, който е бил в Сиера Леоне, ще излязат тази нощ

koridor_ leka_aparatБългарски гражданин, който в последния месец е бил в Сиера Леоне,  е приет с грипоподобни симптоми  в Болница Токуда в София.  Съмненията, обаче, са за ебола. След преглед, случаят му е преценен катоподходящ за клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).

Съобразно приетите протоколи за действие, препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. ПО непотвърдена информация, те са шестима.

Мерките ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ „Токуда“ АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.

Министерство на здравеопазването ще информира обществото периодично.

по информация от пресцентъра на МЗ

Може да харесате още...