Форум за социални иновации чрез емпатия в Пловдив

plovdiv_tepeta_01Първият по рода си в България и на Балканите EMPATHEAST, форум за социални иновации чрез емпатия, се провежда от петък до днес под тепетата. Програмата включва десетки събития, будещи гражданския потенциал за промяна – от неформални срещи, през лекции, игри, инсталации в градска среда, работилници, World Cafe, партита, въздушна акробатика до плейбек театър и много други. 

В рамките на форума  „Фабрика за идеи“, организаторите на EMPATHEAST, показаха изложбата „СЕТИВНО“,  която обедини по странен, на пръв поглед, начин, четирима незрящи и един фотограф. Чрез серия от уъркшопи, професионалистът обучаваше незрящите на работа с аналогови фотоапарати. А всеки участник сам можеше да избере какво и как да фотографира, използвайки единствено своите усещания за пространство и атмосфера.

Друг иновативен формат се оказа документалният театър VOX POPULI. Театърът, който вместо зрители, търси събеседници; вместо публика-съмишленици, с които да се вгледат откровено в раните на света и да намерят начин да ги излекуват.

В Дома на културата „Борис Христов“ пък гостите на събитието можеха да участват в „Провокации“, когато чуждестранните лектори Симон Шол, Хюс Хайсен, Ралф Бьолке, Джейсън Нарди, Патриша Мънроу и други, влязоха в колаборация за промяна с присъстващите и заедно обмениха идеи за подобряване на системите в образованието, етичното финансиране, управлението.

Емпатиастите, посетители на събитието посветиха вечерите си на танците. С отворен вход „Тотал спорт“ и кино „Космос“ порещаха всички, които имат сили за вечерен нетуъркинг с музика и питиета.

 

 

 

Може да харесате още...