Пловдив с по-скъп данък върху колите от София, местният парламент ще решава дали да го свали

plovdiv_izgled_001Пловдивчани плащат с до 25% по-висок данък за колите си, установява при сравнителен анализ на налозите в столицата и под тепетата адвокат Дани Каназирева. Това е несправедливо, смята тя и като председател на „Обединение за Пловдив” предлага размерите на данък МПС  най-малко да се изравнят със столичните. София е с по-ниска от Пловдив безработица, възнагражденията са по-високи, а инфраструктурата е по-добра, като освен преасфалтиране, там наблюдаваме изграждане на нова инфраструктура, която реално води до реорганизация на трафика посочва в мотивите Каназирева.

Съветниците от „Обединение за Пловдив” са установили, че в Пловдив автомобил с двигател до 100 конски сили и възраст до 5 г. се облага с 88 лв., а в София – със 70 лв. За кола от 5 до 14 г. пловдивчани плащат 47 лв., а софиянци – 37 лв. Близо 10 лв. е по-висок и налогът за автомобили, произведени преди повече от 14 г. и регистрирани в Пловдив.

dani_kanazireva_portretНай-драстични са разликите в данъка за коли с над 101 конски сили. Собствениците на автомобили до 5 години плащат 385 лв. в Пловдив и 287 лв. в София. За по-старите, до 14-годишна възраст тарифите съответно са 206 лв. и 154 лв. Над 14-годишните в Пловдив се облагат със 138 лв, а в София – със102 лв.

Считаме, че данък МПС, приет от Общинския съвет за Пловдив, е прекомерно завишен не само спрямо размерите, приети в столичната община, но и с оглед на икономическата ситуация в страната, коментира Дани Каназирева.

Ако пловдивчани регистрират автомобилите си в Асеновград или Брезово например, ще плащат наполовина, дори и по-малко, като регистрационният номер отново ще е “PB” на колите, тъй като общините са в пловдивска област. Това крие голям риск за бюджета на Пловдив, счита Каназирева.

От „Обединение за Пловдив“ ще настояват отново данъците, които шофьорите плащат за колите си, да се използват само за ремонт на улици и булеварди, вместо да потъват в общия бюджетен кюп. Постъпленията от този данък са около 12 млн. лв. на година. Ако се възприеме този модел на финансиране на уличните ремонти, няма да се стига до постоянното затъване в милиони заеми, които до края на 2015г ще достигнат рекордните близо 90 млн.

Може да харесате още...