Няма опасност от замърсена с тежки метали вода за селата Цар Асен и Росен, но забраната за пиене остава още два дни

4arПод допустимите стойности е концентрацията на метали в река Луда Яна, в която през уикенда заради аварирала помпа се изляха дренирани води, богати на мед, манган и желязо. Това показват резултатите от изследванията на РИОСВ Пазарджик. В питейната вода на двете села, чийто кладенци са по протежение на реката – Цар Асен и Росен – химическият анализ е категоричен, че няма отклонение от нормите. Няма микробиологично замърсяване и според неокончателните микробиологични проби, съобщиха от местната Здравна инспекция. Анализът за наличие на тежки метали в питейната вода, който се прави в Пловдив, ще е готов до сряда.

Продължава да спада нивото в проблемния водоем, но все още прелива към реката, макар и съвсем слабо. Затова и изпомпването на окислената вода към бившия рудник също продължава. В него ще се влива, но през нов тръбопровод, дренираната при всеки по-сериозен дъжд вода, е разпоредила днес Екоинспекцията на отговорната фирма. Освен че ще трябва да изгради този тръбопровод, тя ще плати и 5 хиляди лева глоба за това, че е допуснала  преливане на окислената вода.

car_asen_rudnik_02За момента и поне още два дни остава в сила препоръката на РЗИ Пазарджик жителите на двете села да не я ползват за пиене. Тогава ще са готови и окончателните резултати.

И докато институциите реагират на аварийната ситуация със спешни мерки, фирма в съседство на съоръжението, от което изтече окислената вода, има готово решение на проблема.

Те разполагат с ноу хау и пречиствателна инсталация, която извлича медта от дренираната вода. Технологията им вече е оценена в Македония и Холандия.  У нас, обаче, 3 години не могат да се преборят за концесия, за да я приложат и във въпросния окисен отвал.  Ние не искаме пари от държавата, обратно – искаме да й дадем пари, стига да ни рарзеши да ползваме съоръжението. Така ще се реши трайно екологичния въпрос, ще се отворят работни места, а и ние като малка фирма ще се развием, коментират от фирмата.

 

 

Може да харесате още...