Отнеха лиценза на КТБ, хора и фирми ще си получат гарантираните депозити

netwarsУправителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на „Корпоративна търговска банка“ АД и поиска от компетентния съд да открие производството й по несъстоятелност. Едновременно с това реши Фондът за гарантиране на влоговете в банките да бъде уведомен за подаденото искане, за да извърши подготвителни действия за назначаване на синдик. Докато това се случи, квесторите на „Корпоративна търговска банка“ Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев ще продължат да упражняват правомощията си.

На 20-ти юни КТБ беше поставена под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност за срок от три месеца. Бяха назначени квестори, спряно беше и изпълнението на всички задължения на банката, дейността й беше ограничена и й бе забранено да извършва всички дейности съгласно банковия й лиценз.
Отстранени бяха от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет и бяха лишени от право на глас акционерите, притежаващи пряко или косвено повече от 10 на сто от акциите с право на глас.

На 25.06.2014 г. беше възложена проверка на активите на КТБ, Тя беше частична, като се отнасяше главно до кредитния и инвестиционния портфейл. Така за 10 дни се установи, че за определена категория кредитополучатели (по кредити с общ размер 3.5 млрд. лв. от общ кредитен портфейл в размер на 5.4 млрд. лева) липсва съществена информация за финансовото им състояние и/или целевото усвояване на кредита. Бяха установени съществени индикации за кредитен риск относно възстановимостта на кредитни експозиции в тази категория, което би могло да доведе до съществени обезценки, но поради недостатъчната информация одиторите не бяха в състояние да коментират размера на необходимите допълнителни обезценки.

Може да харесате още...