Ръкописите и документите на Радой Ралин ще се съхраняват в националния архивен фонд

globus_peroНационалният архивен фонд ще се обогати с ръкописи и документи от творчеството и живота на Радой Ралин. За целта правителството одобри допълнителни разходи в размер на 45 хил. лв. по бюджета на Министерския съвет. Според семейството на писателя, документите досега не са публикувани. Те обхващат периода от 1912 г. до 2004 г. и илюстрират не само неговата многообразна литературна и обществена дейност, но и представляват панорама от културни и обществени събития, от десетки знакови личности, с които е поддържал творчески, колегиални и приятелски връзки.

Сред документите преобладават оригинална лична и семейна кореспонденция, лични документи, почти цялото му творчество, кореспонденция с обществени организации, съюзи и издателства, печатни отзиви и литературна критика за него, около 2000 оригинални черно-бели и цветни снимки, около 120 оригинални изобразителни материали – шаржове, изпълнени с молив, туш, химикал, както и кавалетни офорти. Около 30 са акварелните рисунки, подарени с автограф на Радой Ралин. Значителни като количество (над 4000) са и пощенските поздравителни картички, които сами по себе си представляват уникална колекция от полиграфическа гледна точка.

Личният архив на писателя представлява културно-документално богатство и ще бъде съхраняван в националния архивен фонд, където се намират архивите и на други достойни и национално значими личности. Архивът на Радой Ралин е неоценима ценност за бъдещите изследователи на българската история и литература и ще бъде достъпен за тях, както и за всички граждани.

Може да харесате още...