23-на представители на гражданското общество  ще бъдат предложени за удостояване с държавна награда

flag_bg2Правителството ще разгледа на утрешното си заседание предложение до Президента на  България за удостояването на 23-ма души с орден «За гражданска заслуга» – първа степен, за значителния им принос за развитието и укрепването на гражданското общество, за развитие на демократичните институции и защита на човешките права и свободи в България. Сред тях са част от учредителите на Движението за самозащита на Русе и на Обществения комитет за екологична защита на града през 80-те години, инициатори и организатори на първите протестни демонстрации в България – Албена Велкова, Тодорка Бобева, Евгения Желева, Стефка Монова, Цонка Букурова и Вяра Георгиева, както и други български граждани, отстоявали в трудни времена възгледите си за демократично развитие на обществото, като свещеника Благой Топузлиев, поета и журналист Георги Заркин, Димитър Влайчев (Невзат Мустафов), Зейнеп Келеш, Петър Манолов, Румяна Узунова, Стефан Вълков и др.

В дневния ред на правителственото заседание е включен и проектът на Иновационна стратегия за интелигентна специализация на България (2014-2020 г.). Изпълнението й ще позволи страната ни да направи качествен скок в иновационното си представяне, особено в сфери като устойчиво развитие, интелектуален капитал, демография и здраве. Стратегическата цел е до 2020 г. България да премине от групата на «плахите» в групата на «умерените» иноватори.

Министерският съвет ще осигури средства за обезопасяването на авариралия участък от пътя Симитли-Гоце Делчев в района на с. Градево, за осигуряване на дейността на Националната библиотека «Св. Св. Кирил и Методий», за стипендии на талантливи ученици от гимназиите към МЗХ, за пътни разходи на правоимащи болни.

Може да харесате още...