Съветничка спечели дело за незаконни такси, събирани от пловдивчани

dani_kanazireva_portretПовечето такси в община Пловдив са завишени и не отговарят на реалните разходи, счита общинската съветничка Дани Каназирева.  Затова заведе дело срещу местната администрация. И го спечели. Каназирева, която е адвокат и председателства „Обединение за Пловдив” в местния парламент, е победител в двубоя  за определяне на такса за местодомуване на автомобили върху общинска земя. Решението е постановено от пловдивския Административен съд на 24 октомври тази година.

Жалбата срещу такса – гараж от 29 лева на месец беше внесена в съда от адвокат Каназирева. С решението на съда „таксата за ползване на терен – общинска собственост за поставяне на преместваем обект за местодомуване на МПС” се отменя.

Това е само един от примерите за порочно определяне на таксите в община Пловдив, коментира Каназирева. Според съветничката в повечето случаи таксите не отговарят на реалните разходи за услугата и са завишени неоснователно.

По нашумялото дело, образувано през 2012г., бяха назначени вещи лица, които установиха, че на територията на община Пловдив са разположени 8783 гаражи, като най – много са в районите „Източен” – 2705 броя и „Южен” – 2446. Вещото лице, а след това и съдебният състав приеха твърденията на жалбоподателите и техните адвокати, че при определяне на таксата следва да се използва средната цена на труда на служителите, които непосредствено извършват услугата, а не на всички служители в администрацията, каквато практика съществува в община Пловдив. Съдът намери за основателни аргументите на адв. Каназирева, че е незаконно в таксата да се включват разходите за текущи ремонти и външни услуги, тъй като тези дейности нямат нищо общо с предоставянето на общинско място за гараж.

avto_instryktori_protestКаназирева за втори път печели дело за такса за местодомуване на МПС. В резултат на първото решение на съда по предложение на кмета Общинският съвет намали месечната цена от 30 лв. на 29 лв., но съветничката продължи да оспорва не толкова размера на таксата, колкото куриозните принципи при формирането й. Един от куриозите е, че според данните на администрацията най -големи разходи се извършват през първия месец след подаване на заявлението за издаване на разрешително, тъй като тази процедура отнема 1044 минути! Другият куриоз е, че в калкулацията за обслужването на гаражите са включени 442 420 лв. за заплати, 270 000 лв. за вода, горива и енергия, 477 737 лв. за външни услуги, 25 000 лв. за текущи ремонти. При така представените разходи се получава парадоксална ситуация, че цялата общинска администрация е впрегната да обслужва гаражите, да ги отопля, да ги мие и ремонтира, недоумява адв. Каназирева.

Съветничката счита, че таксите в община Пловдив се определят, като се гледа в таван, без никаква икономическа и финансова обосновка. Ако се проследят внимателно докладите на европейските институции и Световната банка за България, ще се види, че една от критиките е за незаконосъобразното формиране на таксите.

Според Каназирева вместо неправомерното завишаване на таксите община Пловдив трябва да отрежда свободни терени за охраняеми и достъпни като цена паркинги, особено в жилищните квартали на града. Така ще се реши огромният проблем с паркирането и едновременно ще се разкрият работни места за охрана.

Каназирева ще внесе в Общинския съвет предложението за намаляване на такса битови отпадъци за юридически лица от 5,3 промила на 4 промила, а също така и за граждани – от 1,5 на 1 промила. Съветничката за пореден път ще настоява администрацията и Общинският съвет да се съобразят с европейските правила за формирането на таксите.

Може да харесате още...