Българин и сръбкиня – победители в конкурса за млади оперни певци „Елена Николай” – Панагюрище`2014

opera-panАлек Аведисян /България/ и Евгения Йеремич /Сърбия/ са победителите във Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” – Панагюрище`2014.  Те спечелиха в оспорвана надпревара с още 22-ма млади оперни певци от България, Македония, Сърбия, Италия и Испания. Конкурсът се проведе на сцената на Театър Дом-паметник-Панагюрище в два тура, като до втори тур бяха допуснати 18 кандидата. Авторитетното жури от световни оперни имена: Христина Ангелакова – Председател на журито и членове: Дарина Такова, Радмила Бакочевич /Сърбия/, Джорджо Мериги и Франческо Ернани от Италия, разпредели наградите между 11 млади оперни певци.

Първа награда жени бе присъдена на 23 годишното сопрано Евгения Йеремич от Сърбия, която спечели още две допълнителни награди: наградата на публиката за изпълнение на ария от български композитор и дебют в спектакъл на Пловдивската опера. Баритонът Алек Аведисян е носителят на първа награда за мъже, който спечели и приза за най-добро изпълнение на ария от Моцарт и бе награден с участие на Единадесетия музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец. Алек Аведисян спечели и допълнителната награда, предоставена от Държавна опера-Русе за дебют в спектакъл на театъра.

Втората награда за жени се поделя от Биляна Трайковска и Гонца Богоромова от Македония. Втора награда мъже спечели басът Стефан Димитров /България/.

Трета награда жени се поделя между два мецосопрана Йоана Кадийска и Венера Котларова, а третата награда мъже – между тенора Роберто Вирджили от Италия и баритона Август Методиев от България.

Наградата за най-млад изпълнител отиде при Божидар Божкилов – бас, който е на 21 години.

Специалната награда за участие в Майсторския клас на Дарина Такова през 2015 година, предоставена от Фондация „Лятна академия на изкуствата” – Созопол и фондация „Дарина Такова” за обучение и подпомагане на млади оперни певци спечели Сребрина Минева /България/.

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова – почетен патрон на конкурса, връчи двете Първи награди. Маргарита Попова пожела на лауреатите усърдие и себеотдаденост, за да продължават да радват публиката с красотата на таланта си.

С благодарност за безценната подкрепата, плакети и благодарствени писма връчи заместник-кметът Галина Матанова на Юлияна Дечева – асистент в програма изкуство и култура във Фондация «Америка за България», на инж. Делчо Николов – изпълнителен директор на «Асарел-Медет» АД и на представителя на «Оптикс» АД – Таня Петрова, ръководител отдел «Оптика».

Конкурсът завърши с вълнуващ галаконцерт на лауреатите на Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” – Панагюрище`2014 в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Пловдив с концертмайстор Виеслав Новак под диригентството на Лучано Ди Мартино. Носителите на награди изпълниха арии от опери на Джоакино Росини, Гаетано Доницети, Шарл Гуно, Джузепе Верди, Рихард Вагнер, Любомир Пипков.

 

 

Може да харесате още...