Наука и образование – в акцентите на правителственото заседание днес

u4ili6te-nadpisАктуализиран вариант на Националната стратегия за развитие на научните изследвания у нас до 2020 г. предстои да се разгледа на днешното правителствено заседание. Документът подлежи на одобрение от Народното събрание. Изпълнението на стратегията ще създаде условия и подходяща среда за осигуряване на качествени научни изследвания чрез концентрация на ресурси в приоритетни области и чрез мерки за изграждане на ново поколение учени.

Очаква се правителството да приеме и планове за изпълнение на националните стратегии за развитие на педагогическите кадри и за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. Заложените дейности в първия документ са свързани с въвеждането на единна система за контрол на качеството при подготовката и продължаващата квалификация на педагогическите кадри, на система за контрол на качеството на труда, на професионалното и на кариерното развитие, водеща до диференцирано заплащане на преподавателите.

Предвижда се включване на учителската професия в списъка на регулираните професии. Вторият план подкрепя ключовите мерки в политиките за превенция, интервенция и компенсиране на отпадането и преждевременното напускане на образователната система, за приобщаване на децата и учениците в системата на предучилищното възпитание и подготовка и на училищното образование като предпоставка за пълноценната им личностна реализация.

И малко конкретика: по бюджетите на общини ще бъдат одобрени допълнителни трансфери за над 5,6 млн. лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на средното образование, изпълнявани от общинските училища. За стипендии на ученици с изявени дарби от общински и държавни училища ще бъдат предоставени 300 240 лв.
Кабинетът ще актуализира и списъците на защитените и на средищните училища в България. През настоящата учебна година те ще са съответно 137 и 794.

 

Може да харесате още...