Партиен офис за 50 стотинки на квадрат в Пловдив – Дани Каназирева предлага да станe поне 5 лева

dani_kanazireva_portretНаемът от 50 стотинки на един квадратен метър е нереален и трябва да бъде завишен най-малко на 5 лева. Цинично е партиите да получават 35 млн. годишна субсидия и да плащат жълти стотинки за апетитни имоти в центъра на Пловдив. Несправедливо е представителите на бизнеса, дребни и средни търговци, както и продавачи на книги да плащат по 10 – 16 лева на кв. м., а партийните централи да ползват на безценица общински имоти – с тези мотиви председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив” адв. Дани Каназирева внася предложение при кмета Иван Тотев за увеличение на наемите на общински помещения, които се отдават за партийни клубове. Според нея, партиите несправедливо се толерират. Законът за политическите партии им дава право, ако са  парламентарно представени, политическите сили да наемат общински и държавни помещения на преференциални цени за офиси. Със същото право, обаче, според ЗПП се ползват и партии, получили над 1 % от действителните подадени гласове на изборите.

Ако се направи анализ, ще се окаже, че днес над 40 партии могат да кандидатстват за клубна база в община Пловдив. Представяте ли си, каква опашка за офиси ще се извие и в какви размери ще бъде ощетен градският бюджет при тези символични цени, пита Каназирева.

glavnata_esen_zimaВ предложението до кмета председателят на „Обединение за Пловдив” посочва, че в момента срещу същия незначителен наем от 50 ст. на квадрат партиите могат да ползват помещения в центъра на Пловдив и ако държат имот с площ 100 кв. м., плащат символичните 50 лв. на месец. Това е несправедливо на фона на наемите и таксите, които се събират от хората. Извършеният от съветниците сравнителен анализ в страната показва, че общините отдават помещения за партийни клубове на цени между 50 ст. и 5 лв за квадрат.

Във Велико Търново, например, наемът е в размер на 2,70 лв, казва  Каназирева и напомня, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в качеството му на кмет на София през 2008 г. внесе предложение за увеличение на наемите на партийните офиси до цени, близки до пазарните, като неведнъж е изразявал публично неодобрението, че наемите за партиите са силно занижени.

Партиите получават милиони левове субсидии и ще бъде справедливо, законосъобразно и пазарно обосновано да плащат адекватни наеми, вместо да ощетяват бюджета на Пловдив, убедена е Каназирева. Според нея е крайно време да се сложи край на съществуващия от години двоен аршин, като за това е необходима единствено политическа воля.

Напомняме, че през декември 2012 г. Дани Каназирева беше предложила Общинският съвет да завиши наемите за партийни офиси поне на 2 лева, но тогава мнозинството не я подкрепи. Каназирева се надява, че за две години местните политици са достатъчно узряли, за да не ощетяват повече градската хазна.

 

Може да харесате още...