Стефан Данаилов откри първото заседание на 43-тото Народно събрание

flag_bg2Стефан Данаилов за втори път в живота си влезе в НС като най-възрастния депутат. И без да играе роля откри първото заседания на 43 български Парламент. „Пъстър е букетът от партии, които изпратиха свои представители в тази зала, много и различни са посоките на посланията, с които убеждавахме своите избиратели. Въпреки това, аз се надявам, че мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие”, каза актьорът в реч, в коятосе открои – съвсем като предишния път – човешкото говорене, а не празното и нищо незначещо политиканстване.

Трудното раждане на този парламент доказа, че сме занемарили много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не можем да отлагаме лечението на българския обществен живот, сподели от трибуната Стефан Данаилов. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и спешно да предложим най-важните стъпки по пътя към националното спасение, така крачка по крачка да се опитаме да върнем доверието на хората, за да активираме тяхното участие в обществените процеси, допълни той. По думите му, много хора все още очакват обещаната им промяна, младите търсят основание да се усъвършенстват и да останат в  България, възрастните хора – достойна отплата за труда си, хората на бизнеса очакват гаранции за своята креативност и икономическа активност, а творците и хората на науката – простор за своето творческо вдъхновение.

Ако в сърцата ни е останала дори капчица кръв, вярна на Кубратовия завет, че съединението прави силата, трябва да обединим разум и сили, защото нищо не е по-важно от добруването на нацията ни и само общите ни усилия могат да дадат плодове за нейното бъдеще, каза Стефан Данаилов и като най-възрастен народен представител подчерта, че именно затова има правото и отговорността да се обърне към народните представители с надеждата, че този път ще бъде по-добър орисник за бъдещето на съвместната им работа.

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

И депутатите, такива, каквито сами ги избрахме с гласа си или без да отиден до урните, се заклеха така: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.”

Президентът Росен Плевнелиев се обърна към народните представители: България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не, няма магическа формула, която без общо усилие да ни изведе по пътя на просперитета, заяви той. Решението е работа в полза на хората, в стриктното спазване на принципите на правовата държава и разделението на властите, посочи Плевнелиев.

За да възстановим доверието в институциите, партиите и парламентаризма е необходимо публично и отговорно да изпълним това, което сме обещали. Народът си каза тежката дума, като гласува, сега политиците са на ход, отбеляза държавният глава. Без значение дали харесваме резултатите, сме длъжни да ги разчетем правилно и да намерим решенията, каза той и допълни, че хората искат работеща държава, която гарантира справедливост, социална защита и спазването на правилата от всички. Предизборните битки приключиха, сега сме изправени пред реалността и трудните, но важни решения, които предстоят, заяви президентът. Той изрази надежда Народното събрание да се превърне в институция, където политическите сили противопоставят идеи и аргументи, а личните и партийни противопоставяния да останат на заден план.

Нито една от важните за държавата стъпки не може да бъде предприета без работещ парламент, отбеляза президентът. По думите му, България има нужда от работещ парламент и редовно правителство.

На тържественото заседание изявления направиха представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

Сред гостите на тържественото заседание бяха бившите председатели на парламента Александър Йорданов, Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Георги Пирински, вицепрезидентът Маргарита Попова, служебният премиер Георги Близнашки и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, евродепутати, представители на дипломатическия корпус.

Може да харесате още...