Пловдив с нов ръст на туристите за първите 8-месеца на годината 

folkfest_plovdiv_2014_017За първите 8 месеца на тази година по даннина НСИ в Пловдив, българският кандидат за европейска културна столица, приходите от нощувки са общо с 35% увеличение спрямосъщия период за миналата година. Туристите, посетили Пловдив, бележат ръст от 7,60% , а приходите от туристически данък са се увеличили с 36 % спрямо 2013-та. Спечелената титла Европейска столица на културата и всички успешно стартирали проекти и събития по време на конкурса, както и бъдещата културна програма, се очаква до осигурят устойчив ръст на туристите и през следващите години. Нова атракция за посетителите на града се очертава първият артистичен квартал „Капана” който придоби изключителна популярност сред по- младите туристи. Многобройните събития и международни фестивали  осигуряват постоянен поток от посетители от България и развиват събитийния туризъм в региона.

Пловдив не спира да развива и историческото си наследство като разработва всички форми на културен туризъм. Един от главните туристически обекти – Раннохристиянската (Малката) базилика – отпразнува тази година първи рожден ден след реставрацията си, а наскоро започна и реставрацията на Епископската базилика, която е една от най-големите църкви в Европа от 5-ти век.  През тази година община Пловдив отвори за посетители и втория етап на Римския стадион, където има атрактивен кино салон с 3D филм, който показва Пловдив през 2ри век.

anti4en forumA1Междувременно местната администрация продължава активно да работи с бизнеса. Петата Международна среща на туроператорите предстои да се случи в периода 26-30 ноември.  Форумът, организиран от Община Пловдив и браншовите организации, набира все повече популярност и печели положителни оценки. В него чуждестранни и български туроператори и представители на туристическия бранш в областта имат възможност да се запознаят с туристическия продукт в региона и да правят директни бизнес контакти със своите колеги.

До момента над 60 организации са заявили участие във срещата. Сред тях – представители на журналисти и туроператори от Великобритания, Русия, Турция, Непал, Мароко, Индия, Сърбия, Румъния, Франция, Китай  и др.

 

Може да харесате още...